2024. április 19. - Emma

Törvénytelenül zárta be a Parlamentet Boris Johnson

A brit Legfelsőbb Bíróság kedden délelőtt kimondta, törvénytelen volt, ahogy Boris Johnson, brit miniszterelnök öt hétre felfüggesztette a parlament munkáját.
2019. szeptember 24. kedd 11:58 - HírExtra
 A döntés a demokrácia egyik legnagyobb kihívása volt a brit történelemben. A Legfelsőbb Bíróság hagymányosan távol tartotta magát a politikától.

Nagy-Britannia (Magyarországtól eltérően) a három hatalmi ág (kormányzat, törvényhozás, bíróság) elkülönülésére különösen érzékeny. Így a döntést igen nagy társadalmi figyelem kísérte.

Azonban a Brexit illetve az emiatt kialakult bizonytalanság, a modern brit történelem/politika legfontosabb mozzanata. Így a Legfelsőbb Bróság döntése nem csupán jogi kérdés volt. 

A döntés támadói nem meglepő módon azonnal politikai megnyilvánulásnak minősítették. A támogatói pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy ilyen kényes időkben a politika nem állhat meg, a népképviseletnek működnie kell, így azonnal vissztérnek a parlamentbe.

Boris Johnson körül - nem kizárólag e döntés miatt, de ezután még inkább - elfogyott a politikai levegő: többen azonnal lemondását követelik.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását