2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt Sára Sándor

Sára Sándor ars poeticájának megtestesülése a Feldobott kő - mondta Lugossy László filmrendező az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
2019. szeptember 23. hétfő 09:23 - HírExtra
 

A Duna televízió vasárnap este Sára Sándor előtt tiszteleg: a Feldobott kőt is műsorra tűzték.

Életének 86. évében vasárnap meghalt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója. A Balázs Béla-díjjal, a Magyar Mozgókép Mestere címmel és az MMA életműdíjával is kitüntetett művészt hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után érte a halál.

Lugossy László azt mondta: Sára Sándor filmjeiben olyan arcok jelennek meg, akik sorsa beszédesebb minden kalandregénynél. Példaként említette a gulágot megjártakat, a második magyar hadsereg katasztrófáját túlélőket. Aki a róluk szóló filmeket megnézi, ezeket az embereket győzteseknek érzi, akik a nehéz időkben helytálltak - tette hozzá.

Lugossy László kiemelte azt is, hogy nagyon más lett volna a Duna TV, ha nem Sára Sándor elnökli (1993-2000). Sára Sándor olyan döntéshozó volt, aki a kitűzött célokat elérte, a magyar kultúra és a magyar történelem ismeretterjesztését saját gyártású műsorokkal segítette. Mindeközben védelmezte a televíziót mindenfajta politikai beavatkozás ellen, ehhez olyan tekintély, olyan súly kellett, mint ami Sára Sándornak volt - értékelt.

Kiemelte: a Duna TV élén olyan közszolgálati televíziót hozott létre és vezetett, ami a maga teljesítményével kivívta a közönség és a szakma elismerését is. Az általa vezetett Duna TV a közszolgálatiság ethoszát felmutatva a mai napig érvényes referencia - jelentette ki Lugossy László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását