2019. november 12. - Jónás, Renátó

Traumát okoz a menekült gyerekek elválasztása

Az illegális bevándorlók családjaitól elválasztott gyermekek traumával küszködnek - állapította meg az amerikai egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma szerdán nyilvánosságra hozott jelentése.
2019. szeptember 4. szerda 11:21 - HírExtra
 

A jelentésben a minisztérium főinspektora megállapította: a szüleiktől elválasztott gyermekek jobban szenvednek a félelmektől és az elhagyatottság érzésétől, mint azok a gyermekek, akik a szüleikkel együtt kerültek a menekültközpontokba.

A tárca munkáját ellenőrző, de a minisztériumtól független ellenőrzési hivatal munkatársai tavaly nyáron jártak be 45 olyan befogadó központot, ahol szüleiktől elválasztott kiskorúak éltek.

Tapasztalataik szerint néhány gyermek szüntelenül sírt, mások visszautasították az élelmet, megint mások fizikai fájdalmakra panaszkodtak, vagy teljesen elszigetelték magukat a többi gyerektől. A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy e gyermekek közül sokan korábban - a hazájukban vagy a menekülés közben - erőszak, vagy visszaélések áldozatai voltak.

Az amerikai kormányzat - az illegális bevándorlás megfékezésére hivatkozva - 2018 tavaszán rendeleti úton vezette be a határt átlépő illegális migránscsaládoknál a gyermekek és szüleik elválasztását és külön befogadó központokba helyezését.

Az intézkedés azonban olyan nagy felháborodást keltett, republikánus politikusok körében is, hogy visszavonták, és megindították a családok újraegyesítését. Ennek köszönhetően mintegy 2700 gyermek került vissza a szüleihez. Ezzel párhuzamosan megszigorították azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy amerikai "szponzorok" magukhoz vehessenek migráns gyermekeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását