2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ennyire korrupt a cseh politika? Babis megmenekül?

Nem lesz hatással a cseh politikai életre a Gólyafészek-ügy - állapítja meg a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi kommentárjában.
2019. szeptember 3. kedd 13:41 - HírExtra
 

Prágában hétfőn vált ismertté, hogy Jaroslav Saroch főügyész leállította az Andrej Babis cseh kormányfő elleni büntetőeljárást a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének ötvenmillió koronás európai uniós támogatása ügyében. Bár a döntés nem végleges, mert az ügy most a prágai főügyészség vezetése elé kerül, amely még felülvizsgálhatja, az eljárás leállítása lényeges fordulópont az évek óta húzódó ügyben.

Míg az illetékes hatóságok korábban a Babis elleni vádemelést fontolgatták, most álláspontjukat alapvetően megváltoztatták. Az ellenzék azt követeli, hogy az ügyészség részletesen indokolja meg álláspontjának megváltoztatását.

"A kormányfő elleni büntetőeljárás leállítását mindkét választói tábor saját igazsága megerősítésének fogja fel" - mutat rá a tekintélyes újság. Azt írta: Babis egyértelműen leszögezte, semmi esetre sem kíván lemondani, s nem változik a kormányfő és az államfő viszonya sem. "Zeman lesz az, aki a következő választások után kinevezi az új kormányfőt. Babist tehát továbbra is kezében tartja. Az eredmény? A kormányfő szolgalelkűségét az államfő iránt a Gólyafészek-ügybeli büntetőeljárás leállítása sem változtatja meg" - olvasható a lapban.

"A kételkedők aggályait, hogy az ügyet a szőnyeg alá söpörték, a döntés nem oszlatja el. Az ügyészségi eljárás lényegében bizalmas, és egy bírósági tárgyalás nyilvánosságát nem tudja helyettesíteni. Csehország nemzetközi megítélése számára is az lett volna a jobb, ha az eredmény nyilvános bírósági tárgyaláson születik" - véli a Právo című független baloldali napilap jegyzetében.
Az E15 című gazdasági napilap méltányolja, hogy a politikusok többsége kijelentette: tiszteletben kell tartani a főügyész döntését. Az újság örvendetesnek tartja néhány ellenzéki politikus véleményét, hogy Andrej Babist a szabad parlamenti választásokon kell legyőzni. "Az ellenzéki politikusoknak ezért egy új politikai program kidolgozására és annak népszerűsítésére kellene összpontosítaniuk erejüket" - véli az újság.

A liberális Mladá Fronta Dnes Andrej Babis nagy győzelmének látja a főügyész döntését. A konzervatív Lidové Noviny szerint ismét megmutatkozott, hogy a cseh társadalom politikailag nagyon megosztott. Mindkét újság kiadója, a Mafra, az Agrofert holdinghoz tartozik, amely Andrej Babis tulajdonában van. Babis az összeférhetetlenségi törvény követelményei szerint miniszterelnökké való kinevezése után az Agrofertet egy vagyonkezelő alapba helyezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását