2024. április 17. - Rudolf

Nyakunkon az iskolakezdés! Így válasszunk laptopok a gyermekünknek...

Nyakunkon az iskolakezdés. Szülőként is figyelmet igényel ez az időszak; szeretnénk biztosítani a megfelelő eszközöket a gyermekünk számára, kapkodni azonban nincs okunk. Rengeteg szülő elköveti azt a hibát, hogy a specifikációk tanulmányozása nélkül, kizárólag az ár alapján választ laptopot a gyermek számára, ez azonban gyakran megbosszulja magát. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.
2019. szeptember 2. hétfő 12:01 - HírExtra
 
Kezdjük az ár kérdésével! A nyári időszak gyakran jelentős költségeket emészt fel, ezért egy drága laptop vásárlása már érzékenyen érintheti a családi költségvetést. Szakértők rendszerint mégis azt tanácsolják, hogy ne válasszunk a 120 ezer alatti árkategóriából, mivel ezek esetében komoly kompromisszumokra kényszerülünk, ráadásul az anyaghasználatuk minősége is jelentősen elmarad a drágább társaikétól. Vegyük sorra inkább a specifikációk elemeit; ha körültekintők vagyunk, akár 130-160 ezer forintért olyan gépet választhatunk, ami több éven át segíti a gyermekünket a tanulásban.

Elsőként vegyük figyelembe a gép fizikai méretét, illetve a képátlóját. A 15,6 és 13,3 hüvelykes képátlóval rendelkező laptopok tekinthetők a legnépszerűbbnek. Ha a hordozhatóság az elsődleges szempont, abban az esetben a 13-as átmérő észszerű választás lehet. Amennyiben a gyermekünk grafikai szerkesztéssel, videóvágással vagy műszaki tervezéssel is foglalkozik, egy külső monitor biztosíthat számára megfelelő megoldást.



Fordítsunk figyelmet a processzorokra is. Szakértők szerint a processzor kiválasztása fontos szempont, ha komoly igénybevételre tervezett gépet szeretnénk választani, iskolai használat esetén viszont elegendő arra figyelnünk, hogy a processzor ne essen a „gagyi” kategóriába. A 100 ezer alatti gépek esetében áll fenn a veszélye annak, hogy a processzor gyengesége visszaveti a teljes konfiguráció teljesítőképességét.

Figyeljünk a memóriára is. Az átlagos igények kiszolgálására tervezett laptopokat manapság 4 GB RAM-mal látják el; ennél nagyobb memóriára abban az esetben van szükség, ha a gyermekünk grafikai programokat futtatna, esetleg játszani is szeretne a géppel.

A háttértárra is érdemes figyelmet fordítanunk. Kétféle megoldással találkozunk; az egyik típus a klasszikusnak nevezhető HDD, a másik pedig az úgynevezett SSD. Míg a HDD mozgóalkatrészeket tartalmaz, az SSD mellőzi ezeket. Ennek köszönhetően az SSD halkabb, gyorsabb adatátvitelt garantál, ráadásul esetében adatvesztéstől sem kell tartanunk. Meg kell jegyezni azonban, hogy az SSD lényegesen drágább a HDD-nél. Egy kisebb tárkapacitással rendelkező SSD vásárlása azonban jó ötletnek bizonyulhat.

Érdemes tudni, hogy egyes laptopok relatív egyszerűen bővíthetők, mások esetében pedig minden rá van forrasztva az alaplapra… A bővíthető gépek lehetővé teszik, hogy némi „tuninggal” az elvárásainkhoz és az igényeinkhez alakítsuk őket.

Ha az itt leírtakat figyelembe véve válogattunk és arra törekedtünk, hogy megfizethető, de a gyermekünk számára minden szempontból kielégítő konfigurációt találjunk, valószínűleg egy 130-160 ezer forint közötti gépre esett a választásunk.

Az iskolakezdés jelentős anyagi terhet jelent a családok számára, ezért egy ekkora összeg kiadása érzékenyen érintheti a családi büdzsét. A Minikölcsön expressz szolgáltatásának köszönhetően expressz-díj ellenében lecsaphatunk az iskolakezdés alkalmából meghirdetett akciókra és leárazásokra. Az igénylést egyszerűen, kényelmesen online intézhetjük
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását