2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kikötött a migránshajó Olaszországban

A Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) Eleonore nevű hajója hétfőn elindult az olasz partok felé, majd kikötött a szicíliai Pozzallóban, annak ellenére, hogy az olasz hatóságok ezt megtiltották neki.
2019. szeptember 2. hétfő 14:13 - HírExtra
 

A hajó több mint száz embert szállított, köztük harminc, szülői kíséret nélküli fiatalkorút. A hajó német kapitánya, Klaus-Peter Reisch jelentette be korábban, hogy a kikötési tiltás ellenére elindul Pozzallo felé, mivel a fedélzeten "vészhelyzet" alakult ki. A hat napja az olaszországi partok közelében várakozó Eleonore vasárnap viharba került, ami tovább nehezítette a fedélzeten tartózkodók helyzetét.

A kapitány bejelentése után az olasz pénzügyőrség hajója kísérte a kikötőig az Eleonorét. Miután megérkezett Pozzallóba, a hatóságok a hajót lefoglalták. A migránsokat a következő órákban a közeli regisztrációs központba (hot spot) helyezik át.

Natasha Bertaud az Európai Bizottság szóvivője bejelentése szerint a Bizottság a Pozzallóba érkezett migránsokat az erre önként jelentkező tagállamok között tervezi szétosztani. Olasz sajtóhírek szerint az Eleonore fedélzetén utazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik politikusa is.

A folyamatban lévő római kormányalakításban részes olasz balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára, Nicola Zingaretti közösségi bejegyzésében azt írta, az olaszországi partokra folyamatosan "érkezők és az embertelen tiltások megerősítik, hogy az utóbbi hónapok migrációs politikája semmit sem oldott meg". Zingaretti humanitárius vészhelyzetként értékelte a más civil hajókon "tengeren veszteglők" helyzetét, és azonnali megoldást sürgetett a kormányalakítással megbízott Giuseppe Contétól. A PD-főtitkár "radikális váltást" szorgalmazott az alakuló új olasz kormánytól.

Az Eleonore a líbiai partoknál egy süllyedő gumicsónakról vette fedélzetére a csoportot. A hajónak Málta és Olaszország sem engedélyezte a kikötést saját partjain: Matteo Salvini belügyminiszter augusztus 27-én rendelkezett a civil hajó kitiltásáról, és ezt az olasz védelmi és közlekedési miniszter is jóváhagyta. A rendelkezés értelmében - a hatályos olasz törvények szerint - az olasz hatóságok a tengeri "határblokádot" megsértő hajót lefoglalják, és a kapitánnyal szemben büntetőeljárás indulhat, valamint akár egymillió euró (331 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják.

Ezzel egy időben a Mediterranea Saving Humans olasz szervezet Mare Jonio nevű hajója továbbra is Lampedusa szigeténél vesztegel a tengeren, miután nem kapott engedélyt a kikötésre. Újabb három embert vittek róla partra - egy nőt és két fiatalembert - meggyengült egészségi állapotuk miatt. A hajón 31 ember maradt az eredeti 98-ból, többségüket az olasz hatóságok már korábban partra engedték. Az utóbbi órákban Lampedusa szigetére száz ember érkezett Marokkóból, ők egy deszkákból tákolt hajóval keltek át a tengeren az olasz partokig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását