2024. március 29. - Auguszta

Jogsértő állapotok a pszichiátrián

Egy civil jogvédő szervezet bejelentésére végzett vizsgálatot egy budapesti kórház pszichiátriai osztályán az Integrált Jogvédelmi Szolgálat, amely megállapította, hogy a panasz egyáltalán nem volt alaptalan, így felhívta a kórház vezetésének figyelmét az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartására.
2019. szeptember 2. hétfő 11:01 - HírExtra
  Ez persze már a sokadik alkalom, amikor napvilágra kerül, hogy egy pszichiátriai osztályon a betegeket elhanyagolják és alapvető jogaikat figyelmen kívül hagyják.

Magánszemélytől érkezett a bejelentés 2019 júliusában az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű civil szervezethez. A panaszos – aki korábban maga is pszichiátriai szakápolóként dolgozott – arról számolt be: ismerősét látogatta rendszeresen az említett osztályon, így figyelt fel az aggasztó jelenségekre.

Megfigyelése szerint a páciensek be voltak zárva az egyébként rehabilitációsnak mondott osztályra, egyesek semmi mást nem csináltak, mint az ágyban feküdtek, bepelenkázva, tele sebekkel és piszkosan; egyikük alvadt vérben feküdt. Beszámolójához fotókat is mellékelt. Elmondása szerint közel két hónap alatt nem találkozott orvossal, ügyeletes orvossal, kizárólag ápolókkal, akik felvilágosítást nem adtak, és bezárkóztak a szobájukba. A bent lévő betegekkel – bármikor is mentek látogatni –, nem történt semmilyen foglalkozás, az átjáró szobában vegetáló emberek nem hogy rehabilitációs ellátásban, de még gondozásban, ápolásban sem részesültek, ott feküdtek cserepes szájjal, szemmel láthatóan kiszáradva.

Mindezen körülményekre hívta fel a figyelmet a civil szervezet, amikor bejelentést tett az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálathoz. A hatóság és a betegjogi képviselő előzetes bejelentés nélkül tett látogatást a pszichiátriai osztályon, hogy meggyőződjön a panasz valóságtartalmáról. A vizsgálat végeztével hivatalosan felhívták a kórház és az osztály vezetőinek figyelmét a jogszabályok betartására és az emberi méltósághoz való jog tiszteletben tartására. Ezen túl – mivel orvosi jellegű kérdések felől nem volt kompetenciájuk dönteni – a panaszt olyan hatóságnak továbbították, amely a szakmai természetű pontok kivizsgálásában is illetékes. Így az ügyben valószínűleg további vizsgálat várható.
Forrás: emberijogok.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását