2024. március 29. - Auguszta
Az Egyesült Királyságnak abban az esetben is rendeznie kell fennálló pénzügyi kötelezettségeit, ha megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból - közölte az Európai Bizottság szóvivője hétfőn.
2019. augusztus 27. kedd 07:39 - HírExtra
 

Boris Johnson új brit miniszterelnök előző nap kijelentette, hogy rendezetlen kilépés esetén országa jogilag nem lesz köteles teljesíteni az EU-val szemben még fennálló, mintegy 39 milliárd fontra (13 870 milliárd forintra) becsült pénzügyi kötelezettségeit.

Mina Andreeva, a brüsszeli testület szóvivője az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: minden olyan vállalásnak eleget kell tenni, amelyet együtt hozott meg a huszonnyolc tagállam.

"Ez különösképpen igaz a megállapodás nélküli távozás forgatókönyvére, az Egyesült Királyságtól ebben az esetben is azt várnánk, hogy tartsa tiszteletben az EU-tagként tett vállalásai mindegyikét" - mondta.

"Úgy gondolom, hogy a bírósági eljárással való fenyegetés helyett fontos inkább rámutatni, hogy a számlák rendezése elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő módon, a kölcsönös bizalmon alapulva kezdődjön meg az új kapcsolat kiépítése" - fogalmazott.

A szóvivő hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány hivatalosan még nem értesítette az Európai Uniót korábbi szándéka módosításáról.

Szakértők szerint az EU nem fog tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Királysággal a jövőbeli kereskedelmi megállapodásról, amennyiben London megtagadja a fizetést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását