2024. március 29. - Auguszta
"Kemény Brexit" esetén a demokrata többségű amerikai képviselőház nem szavaz meg kereskedelmi egyezményt Londonnal - jelezte szerdán kiadott közleményében Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke.
2019. augusztus 15. csütörtök 10:26 - HírExtra
 

A demokrata párti politikus azt hangoztatta, hogy az Egyesült Királyság távozása nem sodorhatja veszélybe az 1998-ban megkötött északír békemegállapodást, amelynek értelmében megszűnt az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés.

A közleményt Pelosi azt követően tette közzé, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn telefonon egyeztetett Boris Johnson brit kormányfővel, és - dicsérve Johnsont - a többi között egy jövőbeni, Brexit utáni kereskedelmi megállapodásról is tárgyalt vele. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pedig kedden Londonban kijelentette: az amerikai kormány támogatja, hogy London megállapodás nélkül távozzon az Európai Unióból, majd ennek megtörténte után egy sor kétoldalú kereskedelmi megállapodást javasol majd a brit kormánynak. Bolton úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Királyság "az első lesz a sorban" egy kétoldalú kereskedelmi egyezményt illetően, és azt állította, hogy az amerikai kongresszusban kétpárti támogatást élvezne egy ilyen egyezmény.

Egyes politikusok úgy vélik, hogy ha az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, azzal veszélybe sodorja az 1998-ban kötött, úgynevezett nagypénteki békeszerződést. Ezt az egyezményt a brit és az ír kormány írta alá, annak érdekében, hogy véget vessenek az észak-írországi erőszaknak, és intézményesítsék Belfast és Dublin kapcsolatát. Az egyezmény értelmében megszűnt a határellenőrzés az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Az Európai Unióval kötött megállapodás nélküli, úgynevezett kemény Brexit esetén visszaállna a határellenőrzés.

Közleményében az amerikai házelnök szerdán azt hangoztatta: "bármilyen formában történjék is, a Brexit nem teheti kockára a nagypénteki szerződést, beleértve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti "zökkenőmentes határt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását