2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Ahogy egész Budapesten, úgy a XIX. és XX. kerületben is megtorpant az ingatlanpiac az elmúlt hónapokban. A szakértők feltételezése szerint ebben elsősorban a július 1-jei CSOK-változások miatti vevői kivárás játszott közre.
2019. augusztus 6. kedd 09:56 - HírExtra
 
„Az eladási árak nem emelkedtek tovább az elmúlt hónapokban, igaz esés sem következett be” – mondta Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője. „Habár a magas árak miatt sokat szeretnének alkudni a vevők, ebbe az eladók a legtöbbször nem mennek bele, így csak minimális alkukkal találkozni. És sok esetben inkább lemondanak az eladásról a tulajdonosok, ha az általuk elképzelt árakon nem tudják értékesíteni ingatlanjukat. Az értékesítési idők közben érezhetően egyre hosszabbak” – tette hozzá a szakértő.

A vevők most leginkább az olcsóbb, közepes méretű családi házakat keresik, aminek az az oka, hogy ezek az ingatlanok jelenleg annyiba kerülnek, mint egy 50-60 négyzetméteres újépítésű lakás. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, jó állapotú, 90-120 négyzetméteres családi házat a XX. kerületben most 35-50 millió forintért meg lehet vásárolni. Márpedig ilyen összegért legfeljebb csak egy fele ekkora újépítésű ingatlant kapnának a vevők – hangsúlyozta Lendvainé Pető Zsuzsanna.

Ha valaki családi ház helyett inkább a lakások piacán néz körül, akkor 28-30 millió forintos hirdetési áron találhat közepes méretű panellakásokat a két kerületben, melyek értékesítési ára 25-27 millió forint. Kivételek persze akadnak, vagyis vannak akik a reális árnál jóval magasabb összegért hirdetik meg lakásukat, míg mások a valós piaci ár közelében.

A legnagyobb kereslet egyébként Kispesten még mindig a Wekerle-telep és a Kertváros iránt mutatkozik, mivel mindkettő kulturált, csendes városrész. Ez persze érezhető az árakban is: a Wekerlén 30 millió forint alatt csak nagyon rossz állapotú, egy 45-49 négyzetméteres lakásokat lehet kifogni. Egy beépített tetőteres, 75-80 négyzetméteres ingatlan ára jelenleg 40-50 millió forint között alakul a városrészben.

Pesterzsébeten Gubacsipuszta számít a legfelkapottabbnak, ami szintén annak köszönhető, hogy csendes környék, kulturált lakóközösséggel, akár a családi házas, akár a lakótelepi részéről van szó. Ami az árakat illeti, az ingatlanközvetítő elmondása szerint nagyjából olyan szinten járnak, mint Kispest-Kertvárosé: jelenleg éppen egy 64 négyzetméteres, extrán felszerelt, gyönyörű kis házat árul 48 millió forintért. „A környéken egyébként sok új ház épül, de akadnak sorházak is, melyek itt nagyon népszerűek. Ezek kéz alatt el is kelnek, úgyhogy az értékesítési árakat nem is lehet igazán pontosan tudni” – tette hozzá a szakértő.

A vevőknek egyre nagyobb része egyébként lakhatási célból vásárol a dél-pesti ingatlanpiacon, az ingatlanközvetítők ma már csak ritkán találkoznak befektetőkkel. Ennek oka, hogy nem találni olyan olcsó lakást, melyet érdemes lenne úgy felújítani, hogy haszonnal tovább is lehessen adni.

Ugyanakkor a lakáskiadással nincsenek gondok, hiszen a bérleti díjak továbbra sem mérséklődnek és nagy a kereslet a bérlakások iránt. Még a XIX. és XX. kerületekben sem nagyon lehet 100 forint alatt kiadó lakást találni, akármilyen kicsi is legyen az. Egy 40-45 négyzetméteres lakás bérleti díja jelenleg, átlagosan, minimum 120 ezer forint havonta.

Ugyanakkor a hitelfelvételeknél is némi csökkenést érzékel Ledvainé Pető Zsuzsanna, bár azt elképzelhetőnek tartja, hogy ebben valamiképpen közrejátszanak a nyári szabadságolások. Megfigyelései szerint nem mutatkozott túl nagy kereslet az új CSOK-hitel és babaváró hitel iránt sem, habár azt nem tartja kizártnak, hogy a nyár végén, ősszel azért több lesz az érdeklődő.

Várakozásai szerint az utolsó nyári hónap már nem hoz változást az új támogatások iránti keresletet, és a teljes ingatlanpiaci forgalmat tekintve, ugyanakkor ősszel ismét bővülhet a vevők száma, ugyanakkor további áremelkedést már nem tart valószínűnek.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását