2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kína visszavág Amerikának

Kína kénytelen lesz ellenlépéseket tenni abban az esetben, ha az Egyesült Államok ragaszkodik az újabb pótvámok bevezetéséhez - közölte Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján.
2019. augusztus 2. péntek 13:47 - HírExtra
 

Az amerikai fél nem tartotta magát a két államfő júniusi, oszakai találkozóján született megállapodáshoz - mutatott rá a szóvivő annak kapcsán, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön 10 százalékos vámtarifa bevezetését jelentette be mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkre szeptember 1-jétől, ráadásul a 10 százalékos büntetővám további, akár 25 százalékra emelését is kilátásba helyezte.

A G20-as országcsoport júniusban, Oszakában tartott csúcstalálkozójának idején Trump elnök azt az ígéretet tette Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy a májusban elakadt kereskedelmi tárgyalások folytatásának érdekében egyelőre nem vezet be további büntetővámokat.

Az amerikai sajtónak adott nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, Donald Trump elégedetlen volt a tárgyalások előrehaladásának ütemével azt követően, hogy az amerikai tárgyalók szerdán Sanghajban egyeztettek ismét a kínai delegációval.

A kínai külügyi szóvivő szerint Peking álláspontja konzisztens maradt a tárgyalások során, az amerikai fél az, aki kiszámíthatatlan lépéseket tesz. "Kína tapodtat sem fog engedni" - fogalmazott Hua, és hozzátette: Washingtonnak vállalnia kell a tettei következményeit.

"A labda most az amerikai térfélen van" - mondta a szóvivő, aki szerint az Egyesült Államokon a sor, hogy bebizonyítsa, képes megbízható partner lenni a kereskedelmi egyeztetésekben.

A szóvivő nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy az amerikai bejelentés után továbbra is lehet-e számítani arra, hogy a szerdán született megállapodásnak megfelelően a tárgyalók szeptemberben az Egyesült Államokban újabb egyeztetésre üljenek össze.

A kínai sajtó Trump bejelentésével kapcsolatban megszólaltatta a Thaiföldön, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) és az Egyesült Államok külügyminiszteri találkozóján résztvevő Vang Ji kínai külügyminisztert is, aki úgy reagált: a büntetővámok nem jelentenek megoldást a kereskedelmi konfliktusra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását