2024. március 29. - Auguszta

"Magyarország elveszíti versenyképességét"

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) többször felhívta már a politika figyelmét, hogy az oktatási rendszer átalakítása, rövidtávú gazdasági érdekek céljainak alárendelésével nem történhet. A közoktatási törvény ismételt átalakítása még tovább nehezíti az iskolapadból kikerülő fiatalok továbbtanulási esélyét.
2019. július 17. szerda 14:55 - HírExtra
  Mindezt úgy, hogy az utóbbi tíz évben így is drasztikusan csökkent a felsőoktatásban tanulók száma.

A magasan képzett munkavállalónak lényegesen nagyobb lehetősége van, hogy megfeleljen a változó munkaerő piaci követelményeknek. Pár évtizeden belül, az automatizáció és a mesterséges intelligencia térnyerése miatt munkahelyek milliói és számtalan szakma szűnhet meg, miközben új készségeket igénylő, jelenleg akár nem is létező munkakörök jönnek létre. Ha ezekre a kihívásokra reagálni képtelen munkavállalókat képzünk, akkor végérvényesen elveszítjük a gazdasági versenyképességünket.

Ezért hatalmas felelőssége van a mindenkori kormányoknak, hogy az iskolarendszer az élethosszig tanulásra készítse fel a diákokat. Kifejezetten rossz irány az, amikor az a cél, hogy a közoktatásból kikerülő diák minél hamarabb helyezkedjen el egy alacsony képzettséget igénylő munkakörbe. Ez néhány gazdasági szereplő pillanatnyi érdekeit szolgálja, nem az ország hosszú távú érdekeit. A kormánynak ellen kell állnia az ilyen szirénhangoknak, és valódi szakértők bevonásával, sikeres külföldi példák tanulmányozásával, az alapoktól, szisztematikusan kell megújítani az oktatási rendszert.

Az oktatás, felsőoktatás és a tudomány szabadságát vissza kell állítani. Komolyan kell venni a felsőoktatási hallgatók csökkenő számát, a növekvő tanárhiányt, az egyre nagyobb mértékben jelentkező agyelszívást. Ezek mind olyan jelek, amelyek jelzik, hogy valami nagyon nincs rendben az országban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását