2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Négy és fél évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában. A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi adatismertetése szerint a májusban zárult három hónapban átlagosan 3,8 százalék volt az állástalanok aránya. Ez az 1974 decemberében véget ért három hónap óta a legalacsonyabb szint.
2019. július 17. szerda 10:02 - HírExtra
  
A foglalkoztatottsági ráta a 16-64 év közötti gazdaságilag aktívak korcsoportjában jelenleg 76 százalék.

A keddi kimutatás szerint a márciustól májusig terjedő időszakban átlagosan 32,75 millió ember dolgozott a 16 éven felüli korosztály tagjai közül, 354 ezerrel többen, mint egy évvel korábban.

A vizsgált időszakban 1,29 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma, 116 ezerrel kevesebb, mint egy éve, és 820 ezerrel kevesebb, mint öt évvel ezelőtt.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban a kedvező foglalkoztatottsági helyzet a brit gazdaság folyamatosan romló növekedési teljesítménye miatt aligha lesz fenntartható hosszú távon.

Pablo Shah, az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) brit gazdasági folyamatokkal foglalkozó vezető közgazdásza a friss foglalkoztatási adatok keddi ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte: a betöltetlen állások száma a brit gazdaságban a júniusban zárult három hónapban 821 ezerre csökkent a november-januári időszak 861 ezres átlagáról, és ebből az következik, hogy a munkaerő-kereslet is csökkenésnek indulhat.

A CEBR elemzője szerint mindemellett a brit gazdaság termelékenysége is visszaesett 0,2 százalékkal az idei első negyedében a tavalyi utolsó három hónaphoz mérve, ráadásul ez volt a harmadik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent az óránkénti munkavégzésre számolt átlagos kibocsátási érték.

A szakértő közölte: mindezt egybevetve a CEBR azzal számol, hogy a munkanélküliségi ráta 2020-ban 4 százalékra emelkedik vissza, a brit gazdaság növekedésének várható lassulásával párhuzamosan.

Más nagy londoni házak szerint a legutóbbi aktivitási adatok arra vallanak, hogy a brit gazdaság teljesítménye máris csökken.

A múlt héten ismertetett feldolgozó- és építőipari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) egyaránt 50 alatt volt, a brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor BMI-mutatója pedig a májusban mért 51-ről júniusban 50,2-re süllyedt.

Az 50-es BMI-index a vizsgált szektorok teljesítményének csökkenése és növekedése közötti határérték, vagyis a brit szolgáltatási szektor kibocsátási értékének növekedése a múlt hónapban alig mérhető ütemre lassult, a másik két ágazat termelése pedig csökkent.

A BMI-jelzőszámokat összeállító IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport számítási modellje szerint így a brit gazdaság összágazati aktivitási mutatója - amely a három fő szektor súlyozott, szezonálisan kiigazított BMI-átlaga - júniusban 49,2-re esett az előző havi 50,7-ről.

Chris Williamson, az IHS Markit üzleti főközgazdásza az adatokat kommentálva közölte: a cég számításai szerint az új aktivitási adatok a brit GDP-érték 0,1 százalékos második negyedévi visszaesésére utalnak.

Williamson hangsúlyozta, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2016 júliusa - a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) döntő népszavazás utáni hónap - óta első ízben csökken.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását