2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Londoni elemzők: belassulhat a magyar növekedés

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a második negyedévben is robusztus maradt a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedési lendülete, de az euróövezeti problémák miatt ez a lendület az év második felében várhatóan lanyhulni kezd.
2019. június 28. péntek 08:18 - HírExtra
 

Az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett tanulmányában közölte: az általa kidolgozott, GDP-súlyozással számolt összesített júniusi térségi gazdasági hangulatindex (ESI) arra vall, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok átlagos éves növekedése a második negyedévben még mindig 4 százalék volt az első három hónapban mért 4,3 százalék után.

A ház Magyarországra, Csehországra, Szlovákiára, Lengyelországra, Horvátországra, Romániára, Bulgáriára és a balti köztársaságokra számítja ki saját súlyozott térségi ESI-indexét az Európai Bizottság havi adataiból levezetve.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: úgy tűnik, hogy a legfontosabb euróövezeti kereskedelmi partnergazdaságok folytatódó gyengesége máris érezteti hatását a régió feldolgozószektorában.

A közép- és kelet-európai EU-gazdaságok gyáripari szektorai eddig sokkal jobb aktivitási adatokat produkáltak, mint amilyeneket az euróövezeti problémák alapján várni lehetett volna, de a legfrissebb felmérésekből következtethetően a térség immunitása nem tart már sokáig - fogalmaznak a ház londoni elemzői.

Más nagy londoni elemzőcégek ugyanakkor - legalábbis Magyarország esetében - nem tartanak ettől a hatástól.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői nemrégiben javították az idei magyar GDP-növekedésre szóló előrejelzésüket, éppen azzal az indokkal, hogy a magyar gazdaság a korábban vártnál ellenállóbbnak bizonyult az euróövezet növekedési lendületének lassulásával szemben.

A cég az európai felzárkózó térségről összeállított, Londonban bemutatott év közepi helyzetértékelésében az addigi előrejelzésében szereplő 3,3 százalékról 3,9 százalékra emelte a magyar hazai össztermék idei egész évi növekedésére szóló prognózisát, és jövőre is még 3,2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átfogó idei első félévi előrejelzésében közölte, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,7 százalékos, 2020-ban 2,9 százalékos növekedéssel számol.

Az EBRD 0,4, százalékponttal javította a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott becslését az előző, novemberben összeállított térségi előrejelzéséhez képest, az a prognózis ugyanis 3,3 százalékos magyarországi növekedést valószínűsített 2019-re.

A bank szerint a fő külső kereskedelmi partnergazdaságok kereslete várhatóan gyengül, ugyanakkor ezt a külső keresleti gyengülést a magyar gazdaságban részben ellensúlyozza az erőteljes béremelkedés és a kétszámjegyű ütemben növekvő vállalati hitelellátás hajtotta hazai kereslet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását