2024. március 29. - Auguszta

Az USA nem keveredhet háborúba Iránnal

Az Egyesült Államoknak maximális önmérsékletet kell gyakorolnia, és mindent meg kell tennie azért, hogy elkerülje a katonai konfliktust Iránnal - jelentette ki Federica Mogherini Brüsszelben hétfőn.
2019. május 14. kedd 08:02 - HírExtra
 

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel folyatott megbeszélését követően tett rövid nyilatkozatában kijelentette, az Európai Unió és tagállamai egybehangzó véleménye szerint "kényes és válságos pillanatokat élünk", a lehető legfelelősségteljesebb hozzáállásra és teljes önuralomra van szükség.

Mint mondta, Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság külügyminisztereivel tartott találkozón megvitatták, hogy miként lehet továbblépni az Iránnal 2015-ben kötött, az ország atomprogramjának korlátozását előíró nukleáris megállapodás megóvása érdekében. Az Európai Unió és tagállamai ugyanis teljes mértékben elkötelezettek a nukleáris megállapodás végrehajtása és fenntartása mellett - húzta alá Mogherini.

Pompeo - aki Oroszországba tartó útját megszakítva tett látogatást az uniós tagállamok külügyminisztereinek egynapos tanácskozásán - az iráni atomalkuval kapcsolatos ügyekről tárgyalt Jean-Yves Le Drian francia, valamint Jeremy Hunt brit és Heiko Maas német külügyminiszterrel.

A találkozót követően Nagy-Britannia és Németország aggodalmát fejezte ki az Irán és az Egyesült Államok között kiújult feszültség fokozódása miatt.

Irán nem enged a politikai és gazdasági nyomásnak - jelentette ki vasárnap Haszan Róháni elnök az országa és Washington között egyre súlyosbodó feszültségek nyomán.

Az iráni elnök szerdán kilátásba helyezte, hogy országa nem fogja teljesíteni az iráni atomprogram korlátozásáról elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjait. Így például visszatér az urán magasabb szintű dúsításához, amennyiben az egyezmény részes felei nem védik meg az iráni érdekeket az amerikai szankciókkal szemben.

Az átfogó egyezménnyel - amelyet az Egyesült Államokkal, Oroszországgal, Kínával, Franciaországgal, Nagy-Britanniával és Németországgal írt alá a teheráni kormány - a nemzetközi közösség azt akarta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon.

Donald Trump amerikai elnök 2018. május 8-án jelentette be az Egyesült Államok távozását a mérföldkőnek tekintett egyezményből, és újra életbe léptette az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását