2024. március 29. - Auguszta
A brit miniszterelnök szerint a parlament valószínűleg nem engedné meg a brit kormánynak a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból.
2019. május 2. csütörtök 08:53 - HírExtra
 

Theresa Maytől a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta összekötő bizottság szerdai meghallgatásán megkérdezték, hogy az eddig lezajlott szavazások alapján lehetetlennek tartja-e a kilépést a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő megállapodás nélkül.

A konzervatív párti brit kormányfő válaszában úgy fogalmazott: véleménye szerint a parlament "olyan értelmű döntést hozna, amelyben ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány ne legyen hajlandó" megállapodás nélkül kilépni az EU-ból.

Hozzátette: nem teljesen a kormánytól függ, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozik-e az EU-ból, a brit parlament álláspontja mellett azért sem, mert a kilépési határidő halasztása az EU döntésén múlik.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg, de az EU-val novemberben kötött Brexit-megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette, és Theresa May emiatt kétszer is kezdeményezte a kilépés elhalasztását.

Az április 10-én tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet.

Ennek feltétele azonban az, hogy Nagy-Britannia részt vegyen a májusi európai parlamenti választáson, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a kilépési megállapodást. Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendezik.

Ha a májusi határnapig nincs elfogadott Brexit-megállapodás, és London az EP-választásokon sem vesz részt, akkor a brit EU-tagság elvileg június 1-én megállapodás nélkül megszűnik, de az alsóházi képviselők többsége az elmúlt hetekben több szavazáson is jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá.

Arra a kérdésre, hogy ha mégis a megállapodás nélküli Brexit vagy a brit EU-tagság fenntartása között kellene választania, melyiket részesítené előnyben, Theresa May azt mondta: változatlan álláspontja az, hogy az EU-ból ki kell lépni, mivel az uniós tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a britek többsége így döntött.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kormány továbbra is a megállapodásos Brexitet tartja a legjobb megoldásnak.

Hozzátette: ha az alsóház elfogadta volna a kilépési feltételeket tartalmazó megállapodást, Nagy-Britannia már nem lenne az EU tagja.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas Brexit-tábora mindenekelőtt a megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzést Írország és Észak-Írország határán, amely a Brexit után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Arra a kérdésre, hogy ha a Brexit-megállapodás ilyen súlyos vitákat kavar, akkor nem lenne-e helyes népszavazásra bocsátani a kilépési feltételekről szóló egyezményt is, a brit kormányfő a szerdai meghallgatáson azt mondta: a brit nép már kifejezte azt a kívánságát, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból, és "nem lenne helyénvaló azt mondani az embereknek, hogy gondolják ezt újra".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását