2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Miben segíthet a fogfehérítés?

A fogaink természetes árnyalata alapvetően a halvány csontszínűtől a világosbarnáig terjedhet, de mindenkinek a sajátos árnyalatáért elsősorban a zománcréteg alól átlátszó dentin réteg a felelős.
2019. április 22. hétfő 14:09 - HírExtra
 


Vannak, akiknek annyira vékony a zománcréteg, hogy jobban átlátszik a sárgás dentin, így nekik a fogfehérítés csak egy bizonyos mértékig segít. Persze ebbe nem kell beletörődnünk, mivel ez nem csak örökletes, hanem az életmódunk is befolyásolja.

Minek köszönhető az elszíneződés?

Főleg a káros szenvedélyek felelnek a különböző elszíneződésekért. Ilyenek többek között: a kávé, a vörösbor, a fekete tea, a szójaszósz, a cseresznye, a paradicsom, a curry, a balzsamecet és akár a cékla gyakori fogyasztása.

A dohányzás az egyik legismertebb oka a fogak elszíneződésének, nem mellesleg az egészségre is negatívan hat.

A szénsavas üdítők fogyasztása is károsíthatja a fogzománcot, nem beszélve a különböző savas hatású ételekről, italokról, amik nem csak vékonyítják a zománcot, de a mélyebb rétegekbe is bejutnak, amivel nagy károkat okozhatnak.

A régebbi tömések, fogászati kezelések következménye is lehet, de akár az el nem távolított fogkő is okozhat nagy károkat.



Számos gyógyszer okozhat elszíneződést, valamint a túl sok és a túl kevés fluor egyaránt.

Mivel lehet eltávolítani?

Természetes módon is csökkenthetjük az elszíneződés kockázatát, azaz sokat tehetünk azzal, ha leszokunk a dohányzásról, valamint a különböző savas hatású ételek fogyasztásáról, továbbá a kávéról, teákról. Ugyanígy sokat számít a megfelelő szájhigiénia fenntartása, hiszen ezzel hatékonyan teszünk a fogzománcunk épségéért.

Azzal is hatékony változást érhetünk el, ha evés után elfogyasztunk egy pohár vizet, mert azzal leöblítjük a lerakódott ételmaradékokat. Sőt, egy alma is segítség lehet, mivel képes lemarni a lerakódott káros anyagokat, nem beszélve arról, hogy a megnövekedett nyáltermelés miatt hamarabb tisztul a szájüreg.

A fogfehérítés alapvetően a diagnosztikával kezdődik, azaz fel kell térképezni az aktuális állapotokat. Nagyon fontos, hogy a fogászati kezeléseket még a fehérítés előtt el kell végezni. Ide tartozik a fogtömés, gyökérkezelés, vagyis minden, ami a szuvas fogakhoz kötődik. Lényeges eleme még a régi tömések kicserélése, de ezen kívül még elengedhetetlen a lerakódott fogkő eltávolítása is. Ez utóbbival már jelentős mértékű változás érhető el, hiszen egy bizonyos mennyiségű fogkő minden embernek a fogán megtalálható.

Ha egy megbízható partnert keresnénk fogfehérítésre, nem árt tudni, hogy a Completdent által használt korszerű fogfehérítéssel akár 5-7 árnyalatnyi javulás is elérhető a kezeléssel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását