2024. március 29. - Auguszta

Nem a január a csúcs

Januárban a külföldi vendégek 1,2, a belföldi vendégek 0,1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. március 21. csütörtök 08:49 - HírExtra
 

A külföldi vendégek száma megközelítette a 310 ezret, akik 780 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 1,1 százalékkal nőtt. A belföldi vendégek száma 0,7 százalékkal volt magasabb, és megközelítette a 338 ezret, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 743 ezer volt. A külföldiek és a belföldiek együtt összesen 1,523 millió vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, ami 0,7 százalékkal maradt el a tavaly januáritól.

A múlt évben a külföldiek 2,4, a belföldiek 5,3 százalékkal, együttesen 3,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 0,7 százalékponttal, 44,1 százalékra csökkent. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaár-bevétel (Revpar) 7,2 százalékkal 8518 forintra emelkedett januárban, a szobák átlagára 9,0 százalékkal 19 328 forintra emelkedett.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 9,4 százalékkal 29,1 milliárd forintra nőtt tavaly januárhoz képest, a magasabb szobaárak, illetve a vendéglátó tevékenységből származó növekvő bevétel hatására - közölte a KSH. A bevételeken belül a szállásdíjbevétel 8,6 százalékkal 15,6 milliárd forintra emelkedett, a vendéglátás árbevétele 7,9 milliárd forint volt, 25,4 százalékos növekedéssel.
Az átlagos csökkenéssel szemben 20,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kínai turisták, 15,4 százalékkal többet az amerikaiak, 11,4 százalékkal többet a spanyolok, 9,8 százalékkal többet a franciák és 8,7 százalékkal emelkedett az Egyesült Királyságból érkezettek által eltöltött vendégéjszakák száma tavaly januárhoz viszonyítva.

A külföldi vendégéjszakák száma a januárban mérsékelt forgalmat lebonyolító üdülőházakban és kempingekben emelkedett, miközben a szállodákban, panziókban és a közösségi szálláshelyeken csökkent. A vendégéjszakák közel héttizedét a Budapest-Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldiek, 1,0 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldivendég-éjszakák 81 százalékát realizáló szállodákban 0,6 százalékos volt a csökkenés mértéke. A belföldivendég-éjszakák száma Észak-Alföld, Dél-Alföld és Balaton régiókban visszaesett, a többi turisztikai régióban bővült.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 7,4 százalékkal többet, több mint 1,1 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken januárban.

Január 31-én az előző év azonos időpontjához képest 2582 kereskedelmi szálláshely közel 77 ezer szobával és 212 ezer férőhellyel várta a vendégeket. A szobák száma 2,1, a férőhelyek száma 1,7 százalékkal nőtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását