2019. október 16. - Gál

Szivar kisokos: megoldás néhány kellemetlen problémára

A kezdő szivarosok még nem tudnak mindent erről a művészetről, így összeszedtünk néhány tippet, amikre érdemes figyelni, ha szivarozásra adjuk a fejünket. Természetesen a profik is tanulhatnak új dolgokat, így az ő figyelmükbe is ajánljuk ezt az írást.
2019. március 20. szerda 19:26 - HírExtra
 
A Humidorshop.hu szivar kisokosa alapján ha nem kívánt szagok szállnak fel a humidorból, fontos, hogy ne a tisztítószerekhez nyúljunk azonnal! Ezeknek az illata ugyanis érezhető marad a takarítás után. Nagyon ritkán fordul elő az, mikor tisztítószert kell alkalmazni a humidor megtisztítására.

Ha mégis szeretné megtisztítani, azt a következőképp teheti meg:

1. Nyissa ki a humidort és hagyja, hogy 2-3 napig szellőzzön

2. Ha a szag továbbra is érezhető, tegyen egy pohár rumot vagy whiskeyt a humidorba, majd zárja le néhány napra. Ez sokáig nem engedi visszatérni a kellemetlen illatokat, ugyanis a cédrusfa magába szívja az italok aromáit.

Hogyan leheljük életre a kiszáradt szivarokat?

Egy kiszáradt szivarral bizony borzasztóan óvatosan kell bánni, hiszen nagyon érzékenyek, könnyedén el is törthetnek, a borító levél pedig akár meg is repedhet. Ha kiszáradt a szivar, nem kell azonnal kétségbeesni, ugyanis a humidorban újra életre lehet kelteni. Ezt úgy teheti meg, ha a humidorban a páratartalmat fokozatosan növeli. A fokozatosság azért fontos, mert ha nem így tenne, a borító levelek elrepednének a feszültség miatt. A megfelelő környezetben a szivarok 8-10 hét alatt visszanyerik eredeti állapotukat.

Dohánybogár-fertőzés

Dohánybogár-fertőzés a magas hőmérsékleten tárolt szivaroknál fordul elő jellemzően. Egy fertőzött szivart egészen könnyedén fel lehet ismerni, ugyanis a bogarak apró lyukakat hagynak a külső dohányleveleken. Ezek a kellemetlen kis élőlények az első 1-2 hónapban 5 mm nagyságúra is megnőhetnek. Ha észrevesszük, hogy az egyik szivar fertőzött, azt azonnal el kell távolítani a többi közül, ugyanis a bogarak hamar megfertőzhetik a humidorban tárolt összes szivart.

 

Az eltávolított fertőzött szivart érdemes elégetni, vagy jól záródó zacskóban kidobni, a többi szivart pedig csak akkor szabad visszahelyezni a humidorba, ha azt már kitisztítottuk. Ha nem szeretné, hogy az eset megismétlődjön, és esetleg fél, hogy lárvák maradtak a szivarokon, érdemes jól lezárva, akár két-három zacskóba is becsomagolva lefagyasztani a szivarokat. A sok zacskó azért kell, hogy véletlenül se vegyenek fel a fagyasztás során kellemetlen szagokat a szivarok. Mikor kiveszi a néhány napig fagyasztóban tartott szivarokat, ügyeljen arra, hogy azok fokozatosan engedjenek fel, különben a külső dohánylevelek el fognak repedni.

Ha egyéb problémája akadt a szivarjaival, keresse fel a Humidorshop.hu munkatársait, ahol további hasznos információkat és tanácsokat találhat!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását