2024. március 28. - Gedeon, Johanna

AZ USA a németeket is osztja a Huawei miatt

Washington közölte Berlinnel, hogy az Egyesült Államok mérsékli a hírszerzési információi megosztását a német kormánnyal, amennyiben Berlin engedélyezi a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek Németország következő generációs mobil-, és internethálózatának kiépítését - jelentette a The Wall Street Journal.
2019. március 12. kedd 12:30 - HírExtra
  

Richard Grenell berlini nagykövete révén az amerikai kormány levelet juttatott el a német gazdasági miniszterhez és közölte: amennyiben a Huawei vagy más kínai beszállítók is részt vesznek az 5G-rendszer kiépítésében, az amerikai kormány egyetlen német hírszerző és biztonságpolitikai ügynökséggel sem kívánja fenntartani az együttműködés eddigi szintjét.

A The Wall Street Journal birtokába jutott, egyébként pénteki keltezésű levél az Egyesült Államok első nyílt figyelmeztetése egyik szövetségeséhez, amely nem akarja kizárni a Huawei-jel történő együttműködést. A lap megjegyezi: az Egyesült Államok európai szövetségesei a terrorizmus elleni harcban nagy mértékben támaszkodnak az amerikai hírszerzésre.

Az amerikai kormányzat tisztségviselői hónapok óta sürgetik a szövetséges országokat, hogy zárják ki a Huaweit és más kínai vállalatokat a létfontosságú kommunikációs infrastrukturális beruházásokból. Washington ugyanis azt gyanítja, hogy ezek a kínai cégek megosztják információikat a pekingi kormányzattal.

Németország mindmostanáig azt hangoztatta: nem lát arra utaló jelet, hogy a Huawei kémtevékenységet folytatna az általa gyártott berendezéseket használók ellen, ezért - mivel a cég megfelel a biztonsági előírásoknak - meg kell engedni, hogy a Huawei is részt vegyen az 5G-rendszer kiépítésére meghirdetett versenytárgyaláson.

Levelében az amerikai kormány megjegyzi: a biztonságos kommunikációs rendszerek alapvető fontosságúak a védelmi és hírszerzési együttműködésben - beleértve a NATO-n belüli együttműködést is - és az Egyesült Államok megítélése szerint az olyan vállalatok, mint a Huawei, vagy az állami ZTE veszélyeztetnék e kommunikáció titkosságát. A levél szerint a kínai törvények értelmében bármely kínai vállalatot felkérhet a pekingi kormányzat, hogy segítse az ország biztonsági apparátusát.

Egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő azt hangsúlyozta a The Wall Street Journal munkatársának, hogy amennyiben a német kormány továbbra is együttműködik a Huawei-jel vagy más kínai telekommunikációs vállalatokkal, Washington ugyan továbbra is megoszt hírszerzési információkat, de a korábbiaktól eltérően csak egyes információkat. "Az amerikaiak azt feltételezik majd, hogy minden információ, amit Németországgal megosztunk, a kínaiaknál végzi majd" - idézte a tisztségviselő szavait a lap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását