2024. március 29. - Auguszta

A magyar GDP is csökkenhet a Brexit

Bár Nagy-Britannia egy lépéssel közelebb került a rendezett kilépéshez, és a tőzsdék bizakodón várják a ma esti szavazást, továbbra is kétséges a voksolás kimenetele.
2019. március 12. kedd 13:54 - HírExtra
  Az Atradius hitelbiztosító elemzése szerint, az Európai Unió összes tagállának gazdaságát visszavetheti, ha a brit alsóház mégsem szavazza meg a kilépési egyezményt. A tanulmány szerint kizuhanás esetén a szigetországban 14%-kal több lehet a csőd az idén, mint tavaly. Az infláció növekedése elsősorban a brit kiskereskedelmet és vendéglátóipart érinti majd, míg a kereskedelmi korlátozások főleg a gyártóipart, a vegyipart és a textilipart sújtják. Az Uniós tagállamok közül Írországban, Hollandiában, Belgiumba és Dániában várható a legtöbb csőd.

A piacvezető hitelbiztosító országigazgatója szerint a Nagy-Britannia rendezetlen kilépésének legfőbb üzenete a bizonytalanság a piacok számára.– „Ez a bizonytalanság például a nagy-britanniai beruházások csökkenésében jelentkezhet, itt 7% visszaesést prognosztizálunk 2020-ig. A brit inflációt idén 4% fölé várjuk hard Brexit esetén. A font ugyan erősödött a May-Juncker megállapodás hírére, de rendezett kilépés nélkül gyengülés várható és az euró esetében is ez a forgatókönyv. Ha nincs megállapodás, az Unió összes tagállamában csökken majd a GDP. A brit GDP 2,1%-kal, a magyar GDP 0,3%-kal eshet vissza” – mondta Vanek Balázs.

Az Atradius elemzése szerint a brit után az ír gazdaság sínyli meg a leginkább az esetleges kizuhanást. A közép-kelet európai tagállamokban, így Magyarországon is, valamint a skandináv országokban azért csökkenhet az átlagosnál nagyobb mértékben a GDP, mert nem tagjai az eurózónának, ahol a gyengülő euró segítheti az exportot.

– „A megállapodás nélküli kilépés hatásait jól mutatja, hogy például Spanyolország és Portugália a kevesebb brit turista miatt szenved veszteséget, itt a csődök számának 1%-os növekedésére számítunk. A német autóipar eleve gyengélkedik, januárban több mint 9%-kal csökkent a termelés, ezért itt még több fizetésképtelenségtől lehet tartani. Ez a hatás érkezik meg Magyarországra is, ráadásul a gyengülő euró csökkenti a magyar export versenyképességét ” – mondta Vanek Balázs.
Forrás: avantgarde group
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását