2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szerbia fegyverkezik

Szerbia újabb négy MiG-29-es vadászgépet kapott Fehéroroszországtól, így tovább növelte az orosz gyártmányú gépekből álló légierejét.
2019. február 26. kedd 12:10 - HírExtra
 

A Vecernje Novosti című belgrádi napilap keddi beszámolója szerint Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter hétfőn azért utazott Fehéroroszországba, hogy átvegye a gépeket, amelyek a javítási munkálatok után állhatnak hadrendbe.

A tárcavezető a helyszínen rámutatott, hogy ezzel a négy géppel Szerbiának jelentősen megnő a katonai ereje. Ilyen mértékű megújulásra az utóbbi majdnem harminc évben, a délszláv háborúk óta nem volt példa. A felújítási munkálatok után a nyugat-balkáni országnak 14 működőképes MiG-29-es vadászgépe lesz. "Szerbia ege újra biztonságos, szabad és független lesz" - hangsúlyozta a miniszter.
Belgrád a közelmúltban kapott hat MiG-29-est Moszkvától, amelyeknek szintén csak a javítási költségeit kellett a szerb félnek állnia. Emellett a közeljövőben várhatóan 60 páncélozott járművet, légvédelmi rendszert és harci helikoptert is kaphat Szerbia Oroszországtól.

Moszkva ezekkel az intézkedésekkel szeretné tovább erősíteni jelenlétét a Balkánon, abban a térségben, ahol egyre több ország csatlakozik a NATO-hoz. A várakozások szerint 2020-ban Észak-Macedónia is a nyugati katonai tömb tagjává válik.

A környező országok közül Horvátországgal folyik valamifajta fegyverkezési verseny, ám az EU- és NATO-tag Zágráb a tervek ellenére, Washington tiltakozása miatt nem tudott 12 F-16-os vadászgépet vásárolni Izraeltől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását