2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A munkaerő-kölcsönzésről általában

A munkaerő-kölcsönzés egy speciális foglalkoztatási forma, melyet a munka törvénykönyve szabályoz. Ma áttekintjük az erre a foglalkoztatási formára vonatkozó általános szabályokat.
2019. február 24. vasárnap 16:51 - HírExtra
 
A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény a munkaerő-kölcsönzés fogalmát ekként határozza meg: Az a tevékenység, amelynek keretében a kölcsönbeadó a vele kölcsönzés céljából munkajogviszonyban álló munkavállalót ellenérték fejében munkavégzésre a kölcsönvevőnek ideiglenesen átengedi.

Ebből ki is tűnik, hogy ez egy speciális, háromszereplős jogviszony, melynek során van egy kölcsönbeadó, egy kölcsönvevő, és egy kölcsönzött személy, aki ellátja a kiszabott munkakört. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönzött személy szerződést köt a kölcsönadóval, ami egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég. Ez a cég kölcsönzi ki a munkavállalót a különböző, munkaerőhiánnyal küzdő vállalatokhoz, ahol szükség van a munkájára.

2010 óta már szabályozva van, hogy mennyi időre is szólhat egy ilyen munkaerő-kölcsönzés. A jogszabály szerint: a kikölcsönzés időtartama nem haladhatja meg az 5 évet, ideértve a meghosszabbított vagy az előző kikölcsönzés megszűnésétől számított 6 hónapon belül történő ismételt kikölcsönzést, függetlenül attól, hogy a kikölcsönzés ugyanazzal vagy más kölcsönbeadóval kötött megállapodás alapján valósult meg. 

A munkáltatói jogkört ebben az esetben közösen, mintegy felváltva gyakorolja a kölcsönadó és a kölcsönvevő, mindenki a maga területén. Tehát a kikölcsönzés ideje alatt a munkaadó a tényleges munkáltató, mivel csak így tartható be a szabályozás, mely védi a munkavállalót. Ez alól az egyetlen kivétel a felmondás, mert azt csak a kölcsönadó teheti meg.

A kölcsönvevő számára is számos előnnyel jár a munkaerő-kölcsönzés, miszerint nem kell foglalkoznia a kiválasztással, interjúztatással, nem beszélve arról, hogy ha időszakos munkára vesz fel valakit, nem kell utána egész évben fizetnie a járulékokat úgy, hogy érdemi munka nincs mögötte.

Emiatt persze a kölcsönzött munkavállaló élete valamilyen szinten bizonytalan. Bár van rá lehetőség, hogy az 5 év letelte után a kölcsönző vállalat a saját állományába vegye át az addig kölcsönzött személyt, de ez elég rizikós, bár maga az ötlet nem elvetendő. Hiszen kölcsönzöttként is ugyanazok a járandóságok és jogok voltak biztosítva a számára, mint a cég saját munkavállalóinak, és ezzel a lépéssel egy, már a cég elvárásaihoz alkalmazkodott munkavállalót venne fel.

A munkavállaló szempontjából hátrányos, hogy a felmondási idő is határozottan rövidebb, mint általában, mivel ebben az esetben 15 nap, ha a kölcsönbeadó mondja fel azt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását