2024. március 29. - Auguszta
A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.
2019. január 15. kedd 22:25 - HírExtra
 

Az egyezményre 202, a megállapodás ellen 432 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 230 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

Ez a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonnal bejelentette, hogy szerdán bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen.

Theresa May konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy tekintettel a megállapodás elutasításának mértékére, a kormány tárgyalási és szavazási időt biztosít a Munkáspárt bizalmatlansági indítványának.

A németek

A brit EU-tagság megállapodás nélküli, rendezetlen felszámolása a lehető legrosszabb megoldás - figyelmeztetett Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter hétfőn, miután a brit alsóház elutasította az EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

"Ez egy keserű nap Európának" - írta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa a Twitteren. Hozzátette: "mi felkészültünk, de egy rendezetlen Brexit valamennyi lehetőség közül a legrosszabb, az EU-nak is, de különösen Nagy-Britanniának".

A koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer német hírportálok beszámolói szerint egy berlini pártrendezvényen mondott beszédében kiemelte, hogy van még idő a rendezetlen Brexit elhárításához, és most az a legfontosabb, hogy mindenki "őrizze meg a nyugalmát".

Az olaszok

A brit polgárok akaratának tiszteletben tartását szorgalmazta az Öt Csillah Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt, miután kedd este a brit törvényhozás alsóháza elutasította az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Eközben Matteo Renzi volt olasz kormányfő kijelentette: a Brexit nehézségei azt bizonyítják, hogy nem éri meg kilépni az EU-ból.

Ettore Lichere az M5S politikusa, a római szenátus külügyi bizottságának elnöke úgy nyilatkozott, a brittek a 2016-os referendummal a Brexit mellett döntöttek és a "népakaratot" tiszteletben kell tartani.

Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) politikusa, volt olasz kormányfő közösségi oldalára azt írta, a "Brexit katasztrófa és senki sem tudja, hogyan lábaljon ki belőle". Renzi hozzátette: "nem éri meg kilépni az EU-ból (..) eddig az Egyesült Királyság szárnyalt, most az összeomlás jeleit mutatja".

Osvaldo Napoli a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) politikusa, az olasz parlament külügyi bizottsága tagja szerint a brit alsóház mostani döntése kihat az európai parlamenti szavazásra is, hiszen addig nehezen lehet új Brexit-megállapodást kidolgozni.

A lengyelek

Varsó új brit javaslatokra vár a Brexit ügyében, miután a londoni alsóház elutasította a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást - ebben az értelemben nyilatkoztak a lengyel kormányfő és a külügyminiszter-helyettes.

Mateusz Morawiecki kormányfő szerint a megállapodás nélküli Brexit rossz megoldás lenne az Egyesült Királyság számára, valamint az Európai Unió (EU) szempontjából is. "Uniós partnereinkkel együtt viszonyulunk majd az ügyben teendő új brit javaslatokhoz" - írta a lengyel miniszterelnök a Twitter közösségi honlapján.

"Megteszünk mindent, hogy állampolgáraink és cégeink számára lehető legtöbb kiszámíthatóságot és biztonságot szavatoljunk" - fűzte hozzá.

Konrad Szymanski, az EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes szerint a brit kormánynak a további cselekvés tervét kellene bemutatnia az elveszített parlamenti szavazás után. "Várunk az új brit javaslotokra" - szögezte le Szymanski a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Mint hozzáfűzte, Varsó együttműködik majd az uniós partnerekkel a leendő brit javaslatokra reagáló "részletes és minél konstruktívabb" állásfoglalás előkészítésében.

"Amit a brit alsóház nem akar, azt már tudjuk, ma azonban a legfontosabb az, hogy mit akar" - jelentette ki Szymanski.

Leszögezte továbbá: noha a lengyel kormány nem kívánja a megállapodás nélküli Brexitet, "intenzíven készül erre az eshetőségre is".
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását