2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Minden drágult

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, októberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
2018. december 11. kedd 13:41 - HírExtra
 
Az áremelkedés üteme nagyot fékezett az októberi 3,8 százalékról és a második félévben a legalacsonyabb lett a múlt havi adat. Január-novemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havival megegyező, 2,6 százalékos volt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban.

Az üzemanyagárak éves emelkedése is 7,2 százalékosra mérséklődött az októberi 16,2 százalékról.

Az élelmiszerek ára egy hónap alatt 0,3 százalékkal, tavaly novemberhez viszonyítva átlagosan 4,5 százalékkal emelkedett Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára egy év alatt 19,6 százalékkal, ezen belül a burgonya 48,9, friss zöldség 35,2 százalékkal, a gyümölcsök viszont csak 1,7 százalékkal drágultak. A liszt 10,1, a kenyér 5,4 százalékkal lett drágább. A cukor ára 16,2 százalékkal csökkent 12 hónap alatt.

A szeszes italok 2,9, a dohányáruk ára átlagosan 6,2 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára egy év csökkenés után októberben nőtt először 0,2 százalékkal és novemberre 0,6 százalékosra gyorsult a drágulás. Az új személygépkocsik áremelkedése harmadik hónapja gyorsul, novemberben 6,7 százalékos volt az éves növekedés, a használtautók viszont 7,1 százalékkal olcsóbbak lettek.

A szolgáltatási tarifák 2,2 százalékkal emelkedtek átlagosan az előző havi 1,9 százalékos éves növekedés után. Ezen belül 11,5 százalékkal kerül többe a taxi, 6,3 százalékkal emelkedett az autópálya-díj, a járműkölcsönzés és a parkolás és 7,6 százalékkal a teherfuvarozás. A belföldi üdülések is 7,2 százalékkal lettek drágábbak. A telefon és internet viszont 4,7 százalékkal olcsóbb, mint tavaly novemberben.

A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 11,6, a tűzifa 8,3 százalékkal.

Októberhez viszonyítva az élelmiszerek 0,3 százalékos áremelkedésén belül a liszt 3,3, a sajt 2,1, a kenyér 1,2, a sertéshús 0,9 százalékkal drágult. Az étolaj 2,4 százalékkal, a csokoládé és kakaó 1,8 százalékkal, a cukor 1,3 százalékkal olcsóbb lett.

A ruházkodási cikkek 1,1 százalékkal többe kerültek. A szolgáltatásokért 0,3, százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberben, mint októberben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását