2024. március 29. - Auguszta

Az államtitkár szerint kimagasló az építőipar

Idén kimagaslóan teljesít az építőipar mind a keresleti, mind a kínálati oldalt tekintve - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) által szervezett VI. Ingatlanfejlesztési napon az MTI-nek kedden Budapesten.
2018. november 21. szerda 10:52 - HírExtra
 

A helyettes államtitkár szerint ezt mutatja az is, hogy a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó 2018. egészére 1,7 milliárd euróra becsüli a magyarországi ingatlanbefektetések értékét, amivel Magyarország a régiós piacon felzárkózott a második helyre Csehország mellé, a továbbra is első helyen álló Lengyelország után - tette hozzá. Pomázi Gyula szerint az építőipar versenyképességének növeléséhez jelentős átalakulásra van szükség, például az új technológiai megoldások elterjedésére, amit a kormány is támogat. Az idén az építőipari cégek eszközeinek korszerűsítésére irányuló pályázat keretösszegét 16 milliárd forintra emelték - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint ez a pályázat az építőipari cégeknél olyan jellegű korszerű hatékony termelési környezet kialakítását szolgálja, amely az erőforrás hiánytá pótolni tudja, így az építőiparban tevékenykedő vállalkozások hatékonyabbá, versenyképesebbé válhatnak.

Takács Ernő az IFK elnöke az MTI-nek elmondta: az ingatlanbefektetők sikeresnek ítélik a 2018-as évet és a magyar makrogazdasági számok tükrében az építőiparban további bővülésre számítanak. Megjegyezte, a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó becslését véve alapul az elmúlt három évben (2016-2018) az ingatlanbefektetési tranzakciós volumen megközelítette a 5 milliárd eurót Magyarországon.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogyan értékeli a magyar befektetők arányának növekedését a piacon Takács Ernő elmondta, egészséges stabilitást ad a magyar piacnak, hogy a korábbi időszaktól eltérően idén a magyar befektetők aránya 50 százalékról, 58 százalékra emelkedett. A helyszínen kiadott közlemény szerint az IFK júniusban hirdette meg a VI. Hallgatói Ötletbörze pályázatát, "Ingatlanfejlesztés az Y és Z generáció szemével" címmel.

Az IFK a pályázat értékelését követően a VI. Ingatlanfejlesztési Napon adta át az első három helyezettnek járó díjakat. A Bálna funkcióváltását megtervező csapat a "Bálna - ahol Budapest kezdődik" című pályamunkája nyerte a pályázatot, ők kapták meg az IFK Talentum 2018 díjat is, az elismerés mellé 800 ezer forint pénzjutalomban is részesültek. A második helyezett a "Duna 365", a Népszigeti városrész megtervezésével foglalkozó, a harmadik a "Bálna - Élmény az egész családnak" című pályamű lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását