2024. március 19. - József, Bánk
Jeremy Corbyn a Munkáspárt hivatalosan hétfőn kezdődő liverpooli kongresszusának helyszínén, a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ő inkább az előrehozott parlamenti választásokat pártolná, semmint az újabb EU-népszavazást, de tartja magát a kongresszus bármilyen demokratikus döntéséhez, amely őt is kötelezi.
2018. szeptember 24. hétfő 07:02 - HírExtra
 
Corbyn korábbi nyilatkozataiban egyértelműen jelezte, hogy nem híve az újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról, és a vasárnapi BBC-interjúban sem tett utalást arra, hogy a liverpooli kongresszuson támogatná-e a második referendum kezdeményezését, ha ezt a küldöttek szavazásra bocsátják.

A The Observer című baloldali vasárnapi brit lap megbízásából készített legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor a Munkáspárt tagjainak elsöprő többsége, 86 százaléka új népszavazást szeretne legalább a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, és mindössze 8 százalék ellenzi az újabb referendumot.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson országos átlagban szűk, 51,9 százalékos többség a kilépésre, a Munkáspárt tagságának 60 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

A YouGov országos közvélemény-kutató csoport által a munkáspárti tagság 1054 fős mintájának részvételével elvégzett reprezentatív vizsgálat kimutatta, hogy a további brit EU-tagság híveinek tábora azóta meredeken emelkedett: a megkérdezett párttagok 90 százaléka mondta azt, hogy a bennmaradásra voksolna, ha a brit EU-tagságról újabb népszavazás lenne.

A felmérésből kiderült az is, hogy a Munkáspárt tagjainak 74 százaléka szerint előrehozott választások esetén bele kell foglalni az EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását a párt választási programjába.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap értesülései szerint a minapi informális salzburgi EU-csúcs után - amelyen az uniós vezetők elvetették a brit EU-tagság megszűnése utáni időszak kereskedelmi kapcsolatainak szabályrendszerére kidolgozott brit javaslatcsomagot - a konzervatív párti miniszterelnök, Theresa May közvetlen munkatársai felvetették az előrehozott választások kiírását már novemberre.

Ennek célja a lap forrásai szerint az lenne, hogy a kormány nagyobb választói felhatalmazással terjeszthessen elő új megállapodási javaslatot az EU-nak.

Jeremy Corbyn a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: ő is az előrehozott választásokat részesítené előnyben az újabb EU-népszavazás helyett, és a Munkáspárt készen áll a kormányzásra.

A londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleményében mindazonáltal határozottan cáfolta, hogy a kormányon belül felmerült volna az előrehozott választások kiírásának gondolata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását