2019. november 18. - Jenő

Gigacsalás az űrhivatalnál

Nagyszabású csalás gyanújával indult eljárás Szergej Lemesevszkij, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat egyik legjelentősebb beszállítója, a Lavocskin Tudományos-termelői Egyesülés vezérigazgatója ellen.
2018. július 26. csütörtök 12:37 - HírExtra
 

Ezt Vlagyimir Usztyimenko,, a Roszkoszmosz sajtószolgálatának vezetője jelentette be szerdán Moszkvában. A Lavocskin bolygóközi automata űrszerkezetek és Fregat gyorsító blokkok gyártója.

Lemesevszkij, akit 2015 júliusában neveztek ki a vállalat élére, benyújtotta lemondását, amely augusztus 2-án lép majd érvénybe. A jelenleg szabadságát töltő vezérigazgató feladatkörét ideiglenes a biztonsági ügyekben illetékes helyettese, Harun Karcsajev vette át. Szerdán vált ismertté, hogy távozik egy másik űripari tudományos-termelési egyesülés, a Tyehnomas vezetője, Dmitrij Panov is, akinek feladatkörét Vlagyimir Vlaszjuk veszi át.

A Roszkoszmosz irányítását a márciusi elnökválasztást és az új kormányalakítást követően, májusban Dmitrij Rogozin korábbi miniszterelnök-helyettes vette át Igor Komarov korábbi vezérigazgatótól. Előző funkciójában Rogozin az orosz hadi- és az űripar kurátora, valamint a Roszkoszmosz felügyelőbizottságának elnöke volt.

Utóbbi minőségében a politikus konfliktusba keveredett az űrkutatási vállalat vezetőivel, egyebek között amiatt, hogy 2016 áprilisában - Vlagyimir Putyin elnök jelenlététében - műszaki hiba miatt egy nappal el kellett halasztani az űrközpont, Vosztocsnij első rakétastartját, tavaly novemberben pedig a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének meghibásodása miatt 19 műhold veszett oda.

Hivatalba lépését követően a TASZSZ hírügynökség összefoglalója szerint az új vezérigazgató személycserét kezdeményezett vagy hajtott végre a Földi Űrinfrastruktúra Létesítményüzemeltetési Központja (CENKI), a Progressz Rakéta és Űrközpont, az Egyesített Rakéta- és Űrvállalat (ORKK), az orosz navigációs rendszert üzemeltető GLONASS Rt., az Energia Rakéta- és Úrvállalat élén, valamint a Roszkoszmosz több vezetői posztján.

A hétvégén egyébként hazaárulás címén eljárás indult Viktor Kudrjavcev, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa ellen. A Kudrjavcevvel hivatalosan szerdán ismertetett vád szerint a tudós hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél alkalmazott technológiákról szolgáltatott ki titkos információkat egy meg nem nevezett NATO-országnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását