2024. március 29. - Auguszta

Zsidó közösségek a Duna-régióban

Nyolc ország 18 intézményének részvételével a Duna-régió rejtett zsidó örökségét bemutató hároméves program indult uniós támogatással.
2018. július 7. szombat 11:58 - HírExtra
 

Kardos János, a projektet megvalósító konzorciumot vezető szegedi önkormányzat munkatársa a kezdeményezésről rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a Duna-régió mai zsidó társadalma töredezett. A fővárosoknak és a nagy regionális központoknak jelentős fennmaradó közössége van megőrzött vallási és kulturális sajátosságokkal, máshol viszont a maréknyi lakosság csak néhány múltból származó élettelen maradványra, relikviára és emlékre támaszkodik.

Az 1,8 millió euróból (csaknem 600 millió forintból) megvalósuló projekt célja, hogy elsősorban a helyi zsidó szervezetekkel összefogva egységes szemlélet alapján feltárja, újraélessze és bemutassa az érintett települések - Szeged mellett Banja Luka, Galati, Temesvár, Kotor, Muraszombat, Eszék, Regensburg és Szabadka - zsidó kulturális örökségét.

Takács Erika Anita projektmenedzser elmondta, hogy a program elsősorban nem az épített örökségre, hanem a tárgyi emlékekre, szellemi javakra koncentrál. A térségben működő egyetemek, múzeumok munkatársaival induló kutatásokkal el akarják érni, hogy a nevezetes építészeti emlékek - zsinagógák, temetők, emlékhelyek, köz-, üzleti és lakóépületek - mellett olyan elemek is láthatóvá váljanak, amelyek kevésbé ismertek, így a személyes történetek, a művészeti, a gasztronómiai értékek.

A program során olyan turisztikai szolgáltatásokat is létrehoznak, melyek a nagyközönség számára is könnyen elérhetővé teszik a ma még rejtett zsidó kulturális örökséget - tette hozzá a szakember.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását