2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Merkel rendet akar migráció-ügyben

Rendet kell teremteni és érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).
2018. július 4. szerda 14:35 - HírExtra
 

Angela Merkel a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában kiemelte: a migráció ügyének kezelésétől függ, hogy fennmarad-e az Európai Unió (EU), ezért a kihívásra "jogilag megfelelő, realisztikus és szolidáris válaszokat kell adni, amelyek nem terhelik túl az embereket.

Úgy kell eljárni, "hogy az emberek érezzék, hogy rend van és érvényesül a jog".

Rámutatott, hogy 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma. Azonban az EU külső határának védelmét tovább kell erősíteni - tette hozzá, kiemelve, hogy Németország is hozzájárul az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex fejlesztéséhez, mert a migráció közös ügy valamennyi tagország számára.

A Földközi-tengeren folytatott EU-s művelettel kapcsolatban hangoztatta, hogy mindenkinek be kell tartania a nemzetközi jog előírásait, így a nem kormányzati szervezeteknek is.

A migráció "globális probléma, és globális választ igényel", ezért együtt kell működni a menekültek származási országaival. Mindenekelőtt az afrikai országok fejlődését kell elősegíteni, egy fejlesztési program, az úgynevezett Marshall-terv révén, de a legális migrációra is lehetőséget kell adni, ezért Németországban törvényt kell alkotni az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásáról - mondta.

A menedékkérők másodlagos - EU-n belüli - migrációjáról hangsúlyozta, senki sem választhatja meg, hogy hol nyújtja be menedékjogi kérelmét, ezért a tagországok partneri együttműködésével vissza kell szorítani a migrációnak ezt a formáját. Görögországgal már sikerült is megállapodni mindazon menedékkérők gyorsított visszafogadásáról, akiket ott regisztráltak, és ezért ott is kell lefolytatni menekültügyi eljárásukat, mégis továbbutaznak Németországba. Ezeket az embereket elkülönítik a határ térségében felállítandó központokban, és visszaszállítják Görögországa. Cserébe Németország a családegyesítés keretében befogad menekült státusszal rendelkező embereket Görögországból.

További megállapodásokat is kell kötni, ezekről Horst Seehofer belügyminiszter tárgyal majd a partnerországokkal - fejtette ki a kancellár.

Beszédében egy sor aktuális ügyet érintett, a NATO-val kapcsolatban kiemelte, hogy Németország a szövetség egyik legaktívabb tagja, a katonai egységek létszámát tekintve a második legnagyobb hozzájárulást adja műveleteihez, és folytatja a védelmi kiadások növelését.

Az amerikai védővámokról szólva kiemelte, hogy a világgazdaság jó működéséhez partneri együttműködés kell, amihez azonban valamennyi fél elkötelezettsége szükséges.

A kancellári hivatal költségvetési fejezetének vitája hagyományosan a parlamenti szezon legfontosabb eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól. Ősszel tartják, de 2018-as költségvetés összeállítása a kormányalakítás miatt elhúzódott, így a Bundestag csak az utóbbi napokban tudta napirendre venni a tervezetet.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) koalíciójának munkáját. A legnagyobb ellenzéki párt, a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) vezérszónoka, Alice Weidel frakcióvezető lemondásra szólította fel a kancellárt. A CDU és a CSU menekültügyi vitájára utalva hangsúlyozta, hogy a kormány válsága állandósult, mert Angela Merkel nem hajlandó elismerni, hogy "a befogadás kultúrája tévút volt". A kormány valójában már meg is bukott, de Angela Merkel "nagy fondorlattal" megőrizte pozícióját - mondta.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) frakcióvezetője, Dietmar Bartsch szerint a CDU/CSU számára csak a hatalom fontos, és az, hogy melyik testvérpárt tudja legyűrni a másikat, amivel súlyos károkat okoznak a német demokráciának.

Christian Lindner, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnök-frakcióvezetője kiemelte, hogy a kormány már 2015 óta sikertelenül próbálkozik a menekültügyi problémák megoldásával, és nem foglalkozik a német társadalmat és gazdaságot feszítő többi súlyos kérdéssel, például az autógyártást megrengető dízelbotránnyal.

Anton Hofreiter, a Zöldek frakcióvezetője hangsúlyozta: a kormány feladata a problémák megoldása, de CDU és a CSU viszálykodása azt mutatja, hogy a jelenlegi német kormány nem a megoldást, hanem magát a problémát jelenti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását