2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bizonytalan a költségvetés?

Az egészségügy és a gyermekvállalás támogatásáról is szó volt a jövő évi költségvetési javaslat általános vitájában csütörtökön az Országgyűlésben.
2018. június 28. csütörtök 14:14 - HírExtra
 

DK: a toporgás és bizonytalanság költségvetése a jövő évi

A Demokratikus Koalíció (DK) képviselője, László Imre arról beszélt, hogy 2019-ben 1740 milliárd jut az idei 1633 milliárd forinttal szemben a betegellátás szempontjából fontos természetbeni ellátásokra, ugyanakkor az infláció hatásának figyelembe vételével, reálértéken a két összeg közötti különbség 53 milliárd forintra csökken. Ha figyelembe veszik a kórházi adósságok éves szinten 60-80 milliárdos nagyságát, a béremeléseket, az Egészséges Budapest Program tervezett 40 milliárdos keretét, máris mínuszban vannak - mutatott rá.

2019-ben az előző évhez viszonyítva kevesebb fog jutni a védőnői szolgáltatásokra, anya-, gyermek- és ifjúságvédelemre, otthoni szakápolásra, a betegszállításra, művesekezelésre - sorolta, bírálva, hogy kisebb forrás áll majd rendelkezésre a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzataira is.
Kitért arra, hogy most 309 háziorvosi praxis és 229 fogorvosi praxis betöltetlen. Szerinte nem történik hathatós intézkedés, hogy az alapellátással összefüggő gondokat a kormány elhárítsa, márpedig nem lehet jó és megbízható ellátás, ahol az alapellátás nem működik rendesen.

A toporgás, a lemondás és a bizonytalanság költségvetése a jövő évi, búcsú a növekedéstől, az európai életszínvonaltól a hétköznapi élet biztonságától - összegezte véleményét az ellenzéki képviselő.

LMP: meg kell szüntetni a rendszerszintű korrupciót


Keresztes László Lóránt (LMP) azt kifogásolta, hogy a 2019-es költségvetés nem foglalkozik az elvándorlással, a demográfiai válsággal, a vidéki területek kiürülésével. A kormány képtelen volt kezelni a bérválságot, amely az elvándorlás oka - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint minden évben a korrupcióra megy el a legtöbb pénz, ezért a rendszerszintű korrupciót fel kell számolni, ennek érdekében - jelezte - az LMP ismét benyújtotta az átláthatóságot megteremtő törvényjavaslatát.

Közölte, módosító indítványokat nyújtanak be több gigaberuházással kapcsolatban. Törölnék a többi között Paks II. és a stadionok támogatását.

Szerinte nem a magyar nemzeti, hanem a kínai érdeket szolgálja a Budapest-Belgrád-vasútvonal. Ebből a 900 milliárd forintból óriási fejlesztést lehetne végrehajtani a magyar vasúthálózaton - vetette fel az LMP-s képviselő.

Úgy látja, a kormány lemondott az aprófalvakról és teljesen alkalmatlan közlekedéspolitikát folytat. A gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése helyett az alsóbbrendű utak, a főutak karbantartására lenne szükség - foglalt állást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását