2024. március 28. - Gedeon, Johanna

29 ország sárkányhajózik Szegeden

Huszonkilenc ország több mint hatezer versenyzőjét várják a július 17. és 22. között Szegeden sorra kerülő 11. IDBF klub legénység sárkányhajó-világbajnokságra.
2018. június 27. szerda 09:37 - HírExtra
 

Az esemény keddi sajtótájékoztatóján Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a minisztérium kiemelten kezeli a világbajnokságot, amit a 120 millió forintos állami támogatás is bizonyít. Kiemelte, a húszéves születésnapját ünneplő Magyar Sárkányhajó Szövetség méltó helyszínen, a Szegedi Olimpiai Központban rendezi meg a viadalt.

"Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy kívülről könnyűnek, szabadidősportnak tűnik, ugyanakkor nagy spotteljesítményt igényel a sárkányhajózás" - mondta a korábbi világbajnok öttusázó, Sárfalvi Péter.

Járosi Péter, a magyar szövetség elnöke, a nemzetközi szövetség alelnöke és a szervezőbizottság vezetője elmondta, hogy az eddig beérkezett nevezések alapján 6200 sportolót és kísérőt várnak az idei, létszámát tekintve legnagyobb hazai sporteseményre. Hozzátette: a bírói karral és a helyszínen háttérmunkát végző személyzettel közel hétezer főt tesz ki az esemény résztvevőinek száma. Az elnök történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, mert soha ennyien nem vettek még részt a sportág világbajnokságán. Kiemelte, a szövetség fő célja a sportág megismertetése, népszerűsítése, ezt szolgálta az eddigi két magyarországi világesemény, a 2009-es Európa-bajnokság és a 2013-as világbajnokság.

Az MTI kérdésére elmondta, 2016-ban Szingapúr előtt nyerte el Szeged a rendezés jogát, minden bizonnyal a 2013-as sikeres vb hatására, amit akkor a legjobban rendezett eseménynek kiáltottak ki. A nemzetközi mezőnyből kiemelte Kanadát, amely a legnagyobb versenyzői létszámmal érkezik Szegedre, s az élmezőnybe tartoznak még az amerikai, a német, az orosz és az ukrán versenyzők. Hozzátette, a magyar színeket 15 klubhajó képviseli, a legnagyobb esélyek 2000 méteren, illetve a 40 év feletti korosztályban vannak.

Július 17. és 20. között a rövid távú versenyszámokat a Maty-éren rendezik, míg 21-22-én a hosszú távú számokat a Huszár Mátyás rakparton, a belváros környékén. Az esemény megtekintése ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását