2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Egymilliárd felett a mérleg

A folyó fizetési mérleg többlete 2016 harmadik negyedéve óta először ismét meghaladta az 1 milliárd eurót, 1,027 milliárd euró volt az első negyedévben - jelentette csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2018. június 21. csütörtök 11:02 - HírExtra
 
Az aktívum 597 millió euróval több az előző negyedévéinél és 49 millió euróval meghaladja az egy évvel korábbit is.

A tavalyi negyedik negyedévhez képest az áruforgalmi többlet 184 millióval 374 millió euróra nőtt, a szolgáltatások kereskedelméből eredő aktívum 1,785 milliárd eurós összege szerény 9 millió euróval emelkedett negyedéves összehasonlításban, de 342 millió euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az ország külső pénzügyi helyzetének alakulását jellemző átfogó mutató, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt finanszírozási képesség 2,148 milliárd euró többletet mutatott az első negyedévben, ami több mint háromszorosa a 2017. negyedik negyedévi 672 millió eurónak és 875 millió euróval több az egy ével korábbinál. Az MNB adatai szerint a fizetési mérleg magasabb többlete mellett ebben az uniós átutalások 1,113 milliárd eurónyi összege is szerepet játszott, miután két év után először lépte át az 1 milliárd eurót, 667 millióval több az előző negyedévinél és 815 millió euróval az egy évvel korábbinál.

A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség első negyedévi mutatója 1831 millió euró többletet jelez, ami a negyedéves GDP 5,6 százalékának felel meg a tavaly negyedik negyedévi 1,8 és az egy évvel korábbi 5,0 százalék után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását