2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Az elmúlt években folyamatosan csökkent a külföldi tulajdonoshoz köthető cégek súlya Magyarországon, a csökkenés a nagyobb árbevételű szegmensekben még számottevőbb.
2018. május 14. hétfő 08:55 - HírExtra
Az elmúlt egy évben mind abszolút értékben, mind arányaiban csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe. Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik hazánkban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es érték.

Önmagában a csökkenés még nem is lenne olyan rendkívüli, hiszen a csökkenés a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető, ugyanakkor az arányok erős eltolódást jeleznek. A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió Ft feletti és az 1 milliárd Ft feletti árbevételű szegmensekben. Ezen szegmensekben évente nagyságrendileg 0,5 százalékponttal csökken a külföldi cégek aránya, így 6 év alatt már 3 százalékos az esés.



Év Külföldi érdekeltségű cégek aránya összesen Külföldi érdekeltségű cégek aránya a 100M Ft feletti árbevételű szegmensben Külföldi érdekeltségű cégek aránya a 1Mrd Ft feletti árbevételű szegmensben

A 100 millió Ft feletti szegmensben 14,3 százalék a legalább 1 külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami 3 százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az 1 milliárd feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami majd 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbi értékhez képest.

Ország szinten az első két helyen Németország és Ausztria található, de mind a két ország esetében évről évre folyamatos visszaesés mutatkozik. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el, de a korábbi tapasztalatok alapján sok cég esetében nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat Ukrajnához. Az Ukrajnához köthető cégek sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében „adta el” külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van, legalábbis 1 éves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma.




A top 20 ország között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegű országok is mint Ciprus, vagy Seychelles, de szerencsére ezen érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.
Ágazati kitekintésben felülreprezentáltak a kereskedő cégek több mint 12 ezer vállalkozással, őket követi az ingatlanügyletek közel 7400 vállalkozással. A dobogó harmadik helyére a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozó – jellemzően tanácsadó cégek – kerültek fel 4500-es cégszámmal.



 
Forrás: Opten
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását