2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amerikai - uniós vámmentesség?

Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos pénteken reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok az Európai Uniót is kivonja az importált acélra és alumíniumra kivetett védővámok alól.
2018. március 9. péntek 15:04 - HírExtra
 
"Barátok, szövetségesek vagyunk, együtt dolgozunk, nem jelenthetünk semmifajta nemzetbiztonsági fenyegetést az Egyesült Államokra, ezért arra számítunk, hogy nem fog ránk vonatkozni az intézkedés" - mondta Malmström egy brüsszeli rendezvényen.

Hozzátette, nem volt teljesen világos Donald Trump amerikai elnök előző napi bejelentése, de szombaton Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőt fogja fogadni, aki reményei szerint részletes tájékoztatást tud nyújtani.

"Reméljük, megkapjuk a megerősítést, hogy az EU-ra nem fognak vonatkozni a védővámok, és folytathatjuk a párbeszédet" - fogalmazott a svéd uniós biztos.

Kiemelte, hogy amennyiben ez nem történik meg, akkor a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fognak fordulni, és importvámokat vetnek ki bizonyos amerikai árukra, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Brüsszel "nem háborúra készül, a helyzet eszkalációja ugyanis senkinek nem áll érdekében".

Donald Trump csütörtökön aláírta a rendeletet, amelynek értelmében az acélimportra 25, az alumíniuméra pedig 10 százalékos vámot vetnek ki. Kijelentette, nyitott arra, hogy Kanada és Mexikó mellett más, olyan országoknak is egyedi vámmentességet adjanak, amelyek kereskedelmi téren is "korrektek" az Egyesült Államokkal szemben.

Malmström leszögezte: az EU osztja a többlet kapacitás miatti aggályokat, de nem ez a megfelelő megoldás, mindenekelőtt párbeszédre van szükség.

Az Európai Bizottság korábban összeállított egy listát, amelynek kiszivárgott változata alapján szükség esetén körülbelül 2,83 milliárd eurónyi amerikai termékre vetnének ki 25 százalékos importvámot.

Hivatalosan annyit közöltek, hogy ezen egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel. Sajtójelentések szerint azonban a listán megtalálhatók bizonyos mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.

Sokan aggasztónak és abszurdnak tartják, hogy Trump nemzetbiztonsági kockázatokkal indokolta a szóban forgó intézkedéseit. Szakértők szerint valójában erre azért volt szükség, mert ez egy jogi kiskaput nyit meg a WTO szabályrendszerében, amelynek alapján egyébként nem lehetne hasonló védővámokat bevezetni.

Az Európai Unió évente körülbelül 6 milliárd euró értékben exportál acélt és alumíniumot az Egyesült Államokba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását