2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Úgy tűnik, hogy az emberek ingatlanvásárlás során egyre inkább keresik “az olcsót”, reakcióként az elmúlt évek ingatlanár-emelkedésére. A KSH szerint ez az oka a kistelepülések megélénkülő forgalmának is. De mit tapasztalnak most Budapesten az ingatlanközvetítő szakemberek? Mi jelent kiutat a vevőknek a magas árak elől?
2018. március 7. szerda 06:27 - HírExtra
 

A KSH adataiból már régóta látjuk: tolódik a megvásárolt lakások összetétele az olcsóbbak felé. A statisztikai hivatal szerint ez elsősorban a kistelepülések forgalmát növeli, és erre legutóbbi negyedéves jelentésükben külön is felhívták a figyelmet: “az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8%-kal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca” - fogalmaz a KSH, mely azt is megjegyezte, hogy “a lakáspiaci forgalom összetételét 2015 I. negyedéve óta csökkenő trend jellemzi.”

Mindezek alapján feltételezhető, hogy akár Budapesten belül, illetve a főváros és az agglomeráció viszonylatában is megfigyelhető az, hogy az emberek kijjebb, kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakásokba költöznek, melyek tulajdonképpen egy alacsonyabb színvonalat képviselnek. Kérdés tehát, hogy mit tapasztalnak az ingatlanközvetítő szakemberek?

Újra cél az agglomeráció

Egyre inkább jellemző, hogy az érdeklődőknek “el kell hagyniuk bizonyos paramétereket” az igényeik közül az ingatlanvásárlási folyamat során - hívta fel a figyelmet Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Az első ilyen paraméter az elhelyezkedés, hiszen ugyanazért a pénzért lényegesen jobb minőséget kapnak Budapest határán túl, mint a fővárosban. A szakértő szerint egyértelműen érezhető, hogy az emberek a túl magas árak miatt kiszorulnak a külső kerületekbe, illetve az agglomerációba.

Az érdeklődők gyakran azt mondják, hogy egyszerűen nem tudnak már több pénzt előteremteni, és ott kell venniük lakást, ahol még meg tudják fizetni - jegyezte meg Rácz Gyula László.

Habár jelenleg még nem különösebben nagy mértékű a kiáramlás a fővárosból, az határozottan megfigyelhető, hogy kifelé, és az olcsóbb ingatlanok vásárlása irányába tartanak az emberek - mondta Palotai Emese is, a Balla Ingatlan Észak és Bel-Budai irodájának értékesítési vezetője. Nem mindegy ugyanis, hogy Budapesten egy lakást, vagy egy agglomerációs településen egy családi házat vásárolhat a pénzéért a vevő. Amiért ugyan be kell vállalnia a hosszabb utazást, de ezt sokan megteszik - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy az árak is közrejátszhatnak abban, hogy az agglomeráció az elmúlt egy-két évben “elindult” - vélekedett a szakértő. Úgy látja, hogy a folyamat azonban még nem annyira jelentős, mint évekkel korábban, az előző agglomerációs robbanásnál. Észak és nyugat felé olyan településeket céloznak meg a vevők, mint Budakeszi, Telki, Budajenő, Nagykovácsi, míg délkelet felé Vecsés vagy Gyál lehet a célpont.

A panelek közül is az egyre olcsóbbakat keresik

De nem csak az agglomerációt fedezték fel újra a vevők, hanem az olcsóbb budapesti városrészeket, így például a III. kerület esetében Békásmegyert is, mely nagyot fejlődött az utóbbi években. Óbudán jelenleg ez a legolcsóbb lakótelep, és érezhetően megnőtt iránta az érdeklődés az utóbbi időben. Az árak mellett olyan előnyei miatt is vonzó az emberek számára, mint a Római-part közelsége, a piac jelenléte, az új játszóterek, valamint a jó közlekedés, hiszen ott jár a HÉV.

Az alacsonyabb árak magyarázták egyébként a panelek eddigi felkapottságát is, mely jelenleg is a legelérhetőbb lakástípusnak számít. Viszont, ami iránt nagy a kereslet, annak az ára felmegy, így aztán a lakótelepek közül is egyre inkább a kijjebb találhatókat keresik - jelezte Rácz Gyula. Hiszen, míg Kispesten 20 millió forint körül kaphatunk egy átlagos állapotú és méretű panellakást, addig a rosszabb hírű és a központtól távolabb lévő Havanna lakótelepen akár 17 millió forintért is.

Mindezek mellett pedig az is jellemző, hogy az emberek keresik a kisméretű lakásokat: jóval könnyebb eladni egy megfelelő áron kínált kislakást, mint egy jó paraméterekkel rendelkező, jól árazott nagyot - hangsúlyozta Palotai Emese. Megfigyelései szerint egy-egy nagyobb lakásnál az érdeklődők száma töredéke annak, mint amivel az ingatlanközvetítők a kis lakások eladásánál találkoznak.

Összességében tehát elmondható, hogy mára az árak olyan szintre emelkedtek, ami miatt az emberek kénytelen engedni az igényeikből. Ez pedig alapvetően azt jelenti, hogy a központtól távolabb költöznek, legyen szó agglomerációs családi házról vagy olcsóbbnak számító budapesti lakótelepről, de nem véletlenül nagy a kisméretű lakások népszerűsége sem.
Forrás: Balla Ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását