2024. március 29. - Auguszta

May kiakadt az észak-ír határ miatt

Theresa May brit miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az Európai Tanács elnökével tartott csütörtöki londoni megbeszélésén az Európai Bizottság előző nap ismertetett jogi tervezetét a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, mivel az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés elkerülésére vonatkozó javaslat London megítélése szerint aláásná az Egyesült Királyság integritását.
2018. március 2. péntek 15:12 - HírExtra
 
May, aki a Downing Streeten fogadta Donald Tuskot, szóvivőjének tájékoztatása szerint közölte az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy ő és Leo Varadkar ír miniszterelnök egyaránt az Egyesült Királyság és az EU közötti általános új kapcsolatrendszer kialakításának részeként kíván megoldást találni a határellenőrzés kérdésére.

A tervezet szerint, amelyet Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója mutatott be szerdán, az szerepel, hogy az "ír szigeten" - ha egyéb megállapodás nem születik - "közös szabályozási térséget" kellene kialakítani annak érdekében, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítani lehessen a határellenőrzés nélküli forgalmat.

Londoni értelmezés szerint ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy Észak-Írországra érvényben maradna az EU egységes belső piacának szabályrendszere, jóllehet a brit kormány az EU-tagság megszűnésével egy időben ki akar lépni az unió egységes piacáról is.

A brit miniszterelnök már a londoni alsóház szerdai ülésén teljes elutasítással reagált a javaslatra, kijelentve: "kristálytisztán" tudomására hozza majd az Európai Unió vezetőinek, hogy a brit kormány soha nem lesz hajlandó ilyen megoldás elfogadására.

A Downing Street csütörtöki tájékoztatása szerint az Európai Tanács elnökével tartott londoni megbeszélésen ez meg is történt. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője közölte: Theresa May "pozitív és konstruktív" tárgyalást folytatott Donald Tuskkal, és a két vezető áttekintette a Brexit-tárgyalásokon eddig elért "jelentős haladást".

A Downing Street illetékese szerint May úgy ítélte meg, hogy jó előrelépés történt például a brit EU-tagság megszűnése után tervezett, az új kapcsolatrendszer elemeinek fokozatos bevezetését szolgáló átmeneti időszak kérdésében.

Theresa May szóvivője szerint azonban a brit kormányfő a Donald Tuskkal tartott csütörtöki megbeszélésen megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság előző nap ismertetett jogi tervezete London számára elfogadhatatlan. May megismételte azt a londoni véleményt, hogy az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határellenőrzés visszaállításának elkerülésére vonatkozó elképzelés jelenlegi formájában aláásná az Egyesült Királyság saját egységes piacát és alkotmányos integritását.

Tusk a londoni megbeszélés után nem nyilatkozott a sajtónak, de néhány órával korábban, egy brüsszeli üzleti rendezvényen azt mondta: meg akarja kérdezni a brit kormányfőtől, hogy "van-e jobb ötlete" az ír-északír határellenőrzés kérdésében. Az Európai Tanács elnöke hozzátette: eddig senki nem állt elő a bizottsági javaslatban foglaltnál "bölcsebb" megoldással.

Észak-Írország és Írország határa lesz a brit EU-tagság megszűnése után az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ezen a határon jelenleg semmiféle ellenőrzés nincs.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását