2024. március 19. - József, Bánk

Fegyveres támadás Dagesztánban

Öten meghaltak és legalább négyen megsebesültek, amikor egy fegyveres tüzet nyitott a maszlenyicát (a télbúcsúztató orosz ortodox farsangot) ünneplő hívők tömegére a dagesztáni Kizljarban.
2018. február 19. hétfő 08:23 - HírExtra
 
A támadót, Raszul Tyemirbekov 22 éves dagesztáni lakost az orosz nemzeti gárda katonái lelőtték. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a merénylőnél tartott házkutatás során találtak egy videofelvételt, amelyen Tyemribekov hűségesküt tett az Iszlám Állam (IÁ) elnevezésű terrorszervezetnek. A terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group az iszlamisták szócsövének számító Aamák hírügynökségre hivatkozva közölte, hogy az IÁ reklámozta magát a terrortámadás elkövetőjeként.

A vadászfegyverrel elkövetett támadás a nagyböjt előtti istentisztelet nyomán a templomból távozó hívőket érte. Mind az öt halálos áldozat nő. A sebesültek közül többek állapota súlyos.

A dagesztáni mufti hivatala határozottan elítélte az ortodox hívők elleni támadást és a merénylőt az iszlám szunnita ágának fundamentalista irányzatát követő vahhábitának nevezte. Kirill, Oroszország pátriárkája kijelentette, hogy a nagyböjt küszöbén elkövetett támadást provokációként értékeli. Szerinte a terrorcselekmény célja az volt, hogy egymás ellen fordítsa a Kaukázusban élő orosz ortodoxokat és muszlimokat.

Az Oroszországhoz tartozó kaukázusi köztársaságban gyakoriak az iszlamista terrortámadások. Dagesztánba egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly októberben ideiglenesen Vlagyimir Vasziljev volt rendőrtábornokot nevezte ki a köztársaság vezetőjének, ezután február elején korrupció vádjával őrizetbe vették a köztársaság kormányfőjét és helyettesét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását