2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Érkezik a Sátán Fattya

A Pesti Vigadóban pénteken lesz a díszbemutatója A sátán fattya című nagyjátékfilmnek. Zsigmond Dezső alkotása az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be.
2018. február 15. csütörtök 15:16 - HírExtra
 

"Hiánypótló ez a történelmi film, amely a háborús időkben a Szovjetunióhoz tartozott Kárpátalja világát idézi fel zártságával, lelkiségével egy nő sorsán keresztül" - mondta a rendező az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült alkotás főhőse a mindössze 16 esztendős Tóth Eszter megpróbáltatásait tárja a nézők elé megerőszakolásától a kiközösítésen át a családtagok elvesztéséig. Zsigmond Dezső kitért arra, hogy A sátán fattya szereplői, köztük a főbb szerepeket játszó Tarpai Viktória, Szűcs Nelli és Trill Zsolt kárpátaljai születésű színészek, akiknek nagyszülei személyesen élték át a több mint hetven évvel ezelőtti borzalmas világot.

"Gyerekkorom óta hallottam ezekről a történetekről, nagyon sok embert hurcoltak el a környékről" - mondta Tarpai Viktória. Rengeteg magyar család élt át a filmben bemutatotthoz hasonló szenvedéseket, hiszen több tízezer férfit vittek el a térségből, a Kárpátalján maradt nők és gyermekek a bevonuló szovjet hadseregnek voltak kiszolgáltatva.

Zsigmond Dezső szólt arról, hogy jórészt a nyíregyházi múzeumfaluban (valamint Szabocs-Szatmár-Bereg erdőháti részén) forgathattak, ezért nem kellett komoly összegeket fizetni az akkori világ felépítésére.

A film a Dunatáj Alapítvány megbízásából, az Emmi, a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült. A sátán fattya tavaly decembertől látható a mozikban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását