2024. március 19. - József, Bánk

Az USA ismeri Kim Dzsong Un vágyait

Phenjan a Koreai-félsziget egyesítésére törekszik a kommunista rezsim uralma alatt - fogalmazott ifjabb Harry Harris, az amerikai haditengerészet admirálisa egy szerdai képviselőházi meghallgatáson. Közben Mike Pence alelnök egy interjúban azt hangoztatta, hogy Washington nyitott a tárgyalásokra Phenjannal.
2018. február 15. csütörtök 08:10 - HírExtra
 
A tengernagy, aki a csendes-óceáni katonai műveletekért felelős, a képviselőház fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán fejtette ki álláspontját.

Meglátása szerint bár általánosan elterjedt vélemény, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető atomfegyverzet kifejlesztésére törekszik, ám a célja ennél jóval több. Ezzel ugyanis nemcsak a saját rendszerét kívánná megőrizni, hanem önkényuralmi rendszere alatt egyesítené a félszigetet is.

"Úgy gondolom, önmagunkat korlátozzuk, amikor Észak-Korea nukleáris ambícióit csupán annak tulajdonítjuk, hogy meg akarja védeni a rendszerét" - hangsúlyozta a tengernagy. Leszögezte, hogy már Kim Dzsong Un apjának, Kim Dzsong Ilnek és nagyapjának, Kim Ir Szennek is ez volt a célja, de kudarcot vallottak, és Kim Dzsong Un most úgy véli, hogy neki kell beteljesítenie e célt.

Harris tengernagy kifejtette: atomfegyverek és ballisztikus rakéták kifejlesztésére irányuló programjai Kim Dzsong Un számára "olyan helyzetet teremtettek, hogy zsarolhatja Dél-Koreát, a térség más országait és bennünket". Az admirális arra is figyelmeztetett, hogy a most zajló dél-koreai téli olimpiai játékokon az észak-koreaiak csupán "elbűvölni szeretnék a világot", és óva intette mind Dél-Koreát, mind az Egyesült Államokat attól, hogy hitelt adjon e kampánynak. Észak-Koreát "a rezsimje és a tények alapján kell megítélni" - szögezte le.

Harry Harris "bátorító fejleménynek" nevezte Észak-Korea jelenlétét a téli olimpián, de kitartott amellett, hogy a Phenjannal folytatandó minden, jövőbeni tárgyalásnak "a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atomfegyver-mentesítésére kell összpontosítania". Az admirális ugyanakkor nem javasolt változtatást az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos politikájában.

Ifjabb Harry Harris 2015 óta irányította az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnokságát. Donald Trump elnök a múlt héten őt jelölte ausztráliai nagykövetnek.

Közben Mike Pence alelnök az Axios című hírportálnak adott interjújában azt hangoztatta, hogy Washington nyitott a "beszélgetésre" Phenjannal. "A beszélgetés nem tárgyalás" - szögezte le, emlékeztetve arra, hogy Donald Trump elnök mindig is nyitott volt a "beszélgetésre". Kifejtette, hogy az amerikai politikában mindaddig nem várható változás, amíg Észak-Korea fel nem hagy atomfegyverprogramjával. Ezen kívül "Észak-Koreának teljes egészében és ellenőrizhetően fel kell hagynia" rakétaprogramjával is - mondta. Hangsúlyozta továbbá, hogy az amerikai kormányzat erősíti majd diplomáciai erőfeszítéseit és gazdasági nyomásgyakorlását Észak-Koreára.

Mike Pence "a földkerekség legzsarnokibb és legelnyomóbb rezsimjének" nevezte Észak-Koreát. Elmondta, hogy a dél-koreai téli olimpián "nem kerülte el" Kim Dzsong Un húgát, de "nem vett tudomást" róla. "Nem gondolom, hogy elfogadható viselkedés lett volna az Egyesült Államok részéről, hogy bárminemű figyelmet is szenteljen neki e fórumon" - fogalmazott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását