2024. március 19. - József, Bánk

Amerikai kármentés zajlik

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ötnapos közel-keleti útja - amelynek során vasárnaptól Jordániába, Törökországba, Libanonba, Egyiptomba és Kuvaitba látogat - egyfajta kármentésként is felfogható - mondta Magyarics Tamás Amerika-szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanszékvezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2018. február 11. vasárnap 11:19 - HírExtra
 
Hozzátette: az amerikaiaknak nagyon fontos a Közel-Kelet, az olaj mint stratégiai nyersanyag szempontjából. Az amerikaiak befolyása csökkent a területen, új "játékosok" jelentek meg, Oroszország és Kína, de az Egyesült Államok szeretné megtartani a korábbi évtizedekben megszerzett pozícióját.

A szakértő szerint Jeruzsálem elismerésének kérdésében évekbe telik, míg bármi is történik.

Törökország esetében a kurdkérdésben nagyon nehéz az amerikaiaknak egyensúlyozni, az ország a NATO déli szárnyának legfontosabb országa, és fontos szerepet játszana a közel-keleti orosz ambíciók feltartóztatásában - mondta. Kitért arra, hogy Tillerson kuvaiti útján az iraki újjáépítésről, az Iszlám Állam elleni globális fellépésről, és a Katar körül kibontakozott öbölmenti feszültségek elsimításáról tárgyal majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását