2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Picasso múzeum nyílik

Picasso nevelt lánya a dél-franciaországi Aix-En-Provence-ban múzeumot akar nyitni, amelyet a spanyol képzőművész és második felesége, Jacqueline Roque emlékének szentel.
2018. február 8. csütörtök 08:08 - HírExtra
 
Catherine Hutin-Blay, Jacqueline Roque lánya örökölte édesanyja gyűjteményét Picasso műveiből és ő az örököse az Aix-en-Provence közelében található Vauvenargues-kastélynak is, amelyet 1958-ban vásárolt Picasso és ahol a házaspárt annak idején eltemették.

A Jacqueline és Pablo Picasso Múzeumot egy kolostorban szeretné kialakítani az örökös, ahol mintegy ezer festményt helyeznének el, többet, mint amennyi a párizsi, az antibes-i, a barcelonai és a malagai Picasso-gyűjteményekben van.

A The Art Newspaper című lap tudni véli, hogy az aix-en-provence-i önkormányzat már december 13-án megszavazta, hogy a domonkos rendi kolostort és a mellette lévő templomi kerengőt 11,5 millió euróért eladja a Madame Z nevű vállalkozásnak, amelynek tulajdonosa Hutin-Blay.

A kormányzati tulajdonokkal foglalkozó francia állami ügynökség az épület értéket 12,2 millió euróra becsülte. Városi illetékesek azonban közölték, hogy engedtek az árból, mivel "nagy volt a helyi érdeklődés" és a múzeum tervezői úgy vélik, hogy az intézmény legalább évi félmillió látogatót fog vonzani.

A múzeumot 2021-ben tervezik megnyitni, kiállítótere 1500 négyzetméter lesz, amelyből ezer négyzetméteren állandó, ötszáz négyzetméteren időszakos kiállításokat fognak rendezni. Helyet fog adni egy Picasso-kutatóközpontnak, egy agyagműves műhelynek, szerveznek gravírozó workshopokat is.

Hutin-Blay tulajdonában több mint kétezer műtárgy van, köztük több mint ezer festmény, ő a világ egyik legnagyobb Picasso-gyűjteményének a tulajdonosa. A kollekció különösen gazdag az 1952 és 1973 között készült alkotásokban, amikor Jacqueline Roque Picasso párja volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását