2024. április 19. - Emma

2021-től lépnének ki végleg a britek

Körülbelül másfél évvel az Egyesült Királyság tervezett európai uniós kiválása után, 2020. december 31-én zárnák le a bennmaradó tagállamok a Brexitet követő esetleges átmeneti időszakot, melynek során a szigetországnak továbbra is teljes körűen be kellene tartania a közösségi jogot, a döntéshozatalban viszont már nem vehetne részt.
2018. január 29. hétfő 15:51 - HírExtra
A huszonhetek szakminisztereinek hétfői brüsszeli tanácsülésén elfogadott újabb tárgyalási irányelvek értelmében az Egyesült Királyság ezen átmeneti időszakban is részese lenne a vámuniónak és az egységes piacnak, az országnak be kellene tartania a közösségi jogot, beleértve az újonnan elfogadott szabályokat, eleget kellene tennie a költségvetési kötelezettségeknek, illetve alá kellene vetnie magát az Európai Bíróság joghatóságának, de már nem vehetne részt az uniós döntéshozatalban.

Egyes tagállamok azt szerették volna elérni, hogy az átmeneti időszak kiterjeszthető legyen, amennyiben a felek a kitűzött határidőig nem tudnak megállapodni a főbb kérdésekben, egyebek mellett Franciaország azonban ellenezte a javaslatot, és a szövegbe így bekerült, hogy "világosan meg kell határozni és pontosan megszabott időtartamra kell korlátozni" ezt az időszakot.

A dokumentum elfogadása nem okozott meglepetést Brüsszelben, már korábban is szinte biztosan tudni lehetett, hogy az Európai Bizottságnak ezen mandátum alapján kell majd tárgyalnia az egyébként London által javasolt átmeneti időszakról.

"A miniszterek egyértelmű felhatalmazással látták el a bizottságot azt illetően, hogy milyen átmeneti időszakkal számolnak. A huszonhetek gyorsan jóváhagyták a szöveget, reméljük, az egyeztetéseket is hamar lezárhatjuk majd" - mondta Ekaterina Zaharieva, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária miniszterelnök-helyettese.

Sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója ismételten figyelmeztetett: a kiválási egyezményt már októberre véglegesíteni kellene, hogy a szigetország kilépésének tervezett, 2019. március 29-i időpontjáig a ratifikációra is legyen elegendő idő.

Michel Barnier kijelentette, hogy a vállalkozásoknak ideje megkezdeniük a felkészülést a brit kilépésre, Londonnak pedig mielőbb világossá kell tennie a jövőre vonatkozó elképzeléseit. Leszögezte, rendezni kell a kiválási feltételek kapcsán még megoldásra váró ügyeket, az átmeneti időszakról semmiképp lehet megegyezni ennek hiányában.

Barnier hozzátette, az átmeneti időszakban a britek mindössze "korlátozottan, kivételesen és eseti jelleggel" vehetnek majd részt az uniós üléseken, ugyanakkor rámutatott, London eközben folytathat kereskedelmi tárgyalásokat, szerződéseket azonban nem köthet.

Helyettese, Sabine Weyand pedig eközben arról számolt be a Twitteren, hogy az irányelveket mindössze két perc alatt elfogadták a hétfői tanácsülésen. Szakértők szerint ez annak a jele, hogy a huszonhetek nagy erőkkel próbálják fenntartani az "egységes frontot" a tárgyalásokon.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását