2019. november 13. - Szilvia

Korrupt a cseh kormányfő?

Szabálytalanságokat állapított meg az Európai Unió csaláselleni hivatala (OLAF) az Andrej Babis cseh kormányfőhöz fűződő Gólyafészek szabadidőközpont uniós támogatása ügyében - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap a birtokába került OLAF-jelentésre hivatkozva.
2018. január 9. kedd 16:57 - HírExtra
 
Az OLAF megállapította, hogy a Gólyafészek jogtalanul jutott a mintegy 50 millió koronás (580 millió forint) európai uniós támogatáshoz. A Gólyafészek képviselői kérelmükben félrevezető információkat adtak meg, más fontos tényeket pedig elhallgattak. Nem volt átlátható a vállalkozás tulajdonosi struktúrája sem, holott ez egyik alapfeltétele az uniós támogatás megítélésének - tallóz a tekintélyes lap a mintegy félszáz oldalas jelentésből, hangsúlyozva azt, hogy a szövegben többször is előfordul a "csalás" kifejezés.

Az OLAF jelentését a hatóságok eddig nem hozták nyilvánosságra, de a cseh pénzügyminisztérium rá hivatkozva a múlt héten azt javasolta az illetékes állami szerveknek, hogy vegyék ki az Európai Unió által finanszírozott programokból mindazokat a projekteket, amelyek ellen európai uniós vagy cseh vizsgálatok folynak. A javaslat a Gólyafészek nevű beruházást is érinti, amelynek ügyében a cseh rendőrség vádemelést javasol Andrej Babis cseh kormányfő ellen, és már kérte is a képviselőháztól Babis mentelmi jogának felfüggesztését.

A tárca szerint Brüsszel az uniós programokból 44 projekt kivételét javasolta a cseheknek.

A cseh ellenzék azt követeli, hogy a pénzügyminisztérium hozza nyilvánosságra az OLAF-jelentést. A minisztérium ezt elutasította, mondván, hogy az veszélybe sodorhatná a folyamatban lévő csehországi nyomozást. A Gólyafészek nevű szabadidő központ ügye komoly belpolitikai probléma Csehországban.

A Gólyafészek építésének éveiben, 2007-ben és 2008-ban a cseh sajtó szerint az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa akkor Andrej Babis volt. Ezután a cég ismeretlen tulajdonba került, aminek következtében - mint kisebb vállalkozás - jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kaphatott volna uniós támogatást. Néhány, a pályázatban meghatározott év után újra az Agrofert része lett.

A cseh rendőrség bűnügyi eljárást indított Babis ellen, a politikust uniós támogatással való visszaéléssel gyanúsítják. A képviselőház szeptemberben Babist megfosztotta mentelmi jogától. Az októberi választásokon Babis új mandátumot szerzett, de a rendőrség ismét kérte a parlamenttől az időközben miniszterelnökké lett politikus mentelmi jogának a felfüggesztését. A cseh jobboldal azt állítja, hogy Andrej Babis törvényt sértett és jogtalanul jutott az európai uniós támogatáshoz. Babis ezt tagadja és tiltakozik. Az Agrofert az ügyben az európai ombudsmanhoz fordult.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását