2024. április 18. - Andrea, Ilma
A brit belügyminisztérium biztonsági kérdésekért felelős államtitkára szerint adószankciókra számíthatnak azok az internetes óriáscégek, amelyek nem hajlandók együttműködni a brit kormánnyal az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak terjedésének megakadályozásában.
2018. január 1. hétfő 07:32 - HírExtra
 
Ben Wallace a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva "kíméletlen profithajhászoknak" nevezte a legnagyobb közösségi portálok üzemeltetőit, amelyek szerinte az általuk működtetett felületekről nem távolítják el olyan gyorsan a terrorizmushoz kötődő tartalmakat, ahogy azt megtehetnék. Emiatt a kormánynak kell fokozott megfigyelési tevékenységet folytatnia, ez viszont több százmillió fontba kerül.

A cégek "ezt nem úszhatják meg, a kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia, beleértve az adóintézkedéseket is" - mondta az interjúban a brit belügyi államtitkár.

Wallace szerint ezekkel az adóintézkedésekkel ösztönözni lehetne a közösségi portálokat az együttműködésre a terrorellenes tartalmak terjedésének megakadályozásában, vagy ha továbbra sem cselekszenek, akkor ennek kormányzati költségeit e pótlólagos adókból lehetne kompenzálni.

Az államtitkár kijelentette: a kormány e cégekkel szemben tanúsított türelme gyors ütemben fogy, a kifogások keresésének ideje lejárt, e vállalatoknak meg kell változtatniuk magatartásukat.

Wallace szerint az olyan cégek, mint a Facebook, a Google vagy a YouTube "túlságosan megkönnyítik a terroristák életét", mivel nem hajlandók eltávolítani a iszlamisták vagy a jobboldali szélsőségesek radikalizálására alkalmas tartalmakat vagy éppen a pokolgépek készítéséhez használatos útmutatókat.

Nemrégiben Wallace közvetlen főnöke, Amber Rudd brit belügyminiszter arra szólította fel a globális közösségi felületeket üzemeltető internetes vállalatokat - közvetlenül nevesítve közülük a Facebookot, a Twittert és a Google-t -, hogy sürgősen fejlesszenek ki olyan technológiai megoldásokat, amelyek megtisztítják felületeiket a terrorista, radikalizáló tartalmaktól.

"Cselekedjenek haladéktalanul, tegyenek eleget erkölcsi kötelezettségeiknek" - üzente Rudd e cégeknek a kormányzó Konzervatív Párt éves őszi kongresszusán tartott felszólalásában.

A belügyminiszter bejelentette: a brit kormány szigorítási tervei szerint a jövőben súlyos, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek minősülne az online felületeken megjelenő terrorista tartalmak puszta megtekintése is.

Amber Rudd szerint ezzel be lehet zárni egy jelentős büntetőjogi rést, ugyanis a jelenlegi törvények csak azt rendelik büntetni, ha valaki letölt és tárol terrorista tartalmakat az internetről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását