2019. október 19. - Nándor

Marad az eddig úton a monetáris politika

A laza monetáris politika folytatódására számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatdöntő ülésén a várakozásokkal összhangban nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem.
2017. december 20. szerda 08:20 - HírExtra
 
Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője kifejtette: bár az inflációs kilátások és a jelenleg zajló - döntően belső kereslet által vezérelt - gazdasági fellendülés nem feltétlenül indokolja, hogy ennyire laza legyen a monetáris politika, a támogató külső környezet, a laza európai monetáris politika és a magyar fizetési mérleg többlete adhat még teret a jegybanknak. Az Erste elemzői ezért továbbra sem várják a hazai kamatkörnyezet normalizációját 2019-2020 fordulója előtt.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a jegybank a következő hónapokban is folytathatja a laza monetáris politikát. Az infláció ugyanis csak a jövő év végére kerülhet közel a 3 százalékos jegybanki célhoz, és azt várhatóan csak 2019 elején töri át. A vezető elemző szerint a mostani magyar és nemzetközi kilátások alapján 2018 szeptemberig nem lehet érdemi MNB-s intézkedésre számítani, azt követően jöhet szóba valamilyen lépés az esetleges szigorítás felé.

Varga Zoltán, az Equilor technikai elemzője szerint az MNB-nek továbbra is van mozgástere a monetáris lazítás útján. Az EKB eszközvásárlási programja 2018 januárjától havi 30 milliárd eurós keretösszeggel fut tovább, így továbbra is jelentős pluszlikviditást biztosít a piacon, ami növelte az MNB mozgásterét, hiszen nem kell attól tartani, hogy az ultralaza hazai monetáris politika miatt a forint túlzott mértékben gyengüljön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását