2024. március 29. - Auguszta

Izrael-ellenes tüntetés Berlinben - reakciók

Elítélte a német kormány hétfőn, hogy izraeli zászlókat égettek a hét végén berlini tüntetéseken.
2017. december 11. hétfő 18:03 - HírExtra

A gyülekezés és a vélemény kifejezésének szabadsága fontos, védendő alapérték, de nem jelent "szabadlevelet antiszemita kirohanásokra, gyűlölködésre és uszításra" - jelentette ki berlini tájékoztatóján Steffen Seibert kormányszóvivő, hangsúlyozva, hogy a német kormány mindig is határozottan fellép az antiszemitizmus ellen.

"Szégyellnünk kell magunkat, ha német városok utcáin ennyire nyíltan megmutatkozik a zsidógyűlölet" - mondta Steffen Seibert.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője hozzátette, hogy más országok lobogójának vagy más felségjelének megsértése vagy megsemmisítése bűncselekmény, amelyért akár két év szabadságvesztés is kiszabható.

Péntek este és vasárnap a berlini amerikai nagykövetségnél - a német főváros egyik jelképeként számon tartott Brandenburgi kapu előtt - Izrael-, és Egyesült Államok-ellenes tüntetéseket tartottak, amiért Washington elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A több száz fős demonstrációkon izraeli zászlókat égettek. A rendőrség 12 ember ellen feljelentést tett, és 10 embert előállított.

A történteket a szövetségi kormány egésze és Angela Merkel kancellár nevében elítélő kormányszóvivő mellett több miniszter külön is tiltakozott a zászlóégetés ellen.

Németország jogállam, amely nem tűr el ilyen cselekedetet - mondta Sigmar Gabriel alkancellár, külügyminiszter a Bild című lap hétfői számában.

A washingtoni döntés bírálatának joga nem jelent felhatalmazást és igazolást izraeli zászlók égetésére, "a zsidók elleni gyűlölet felszítására és Izrael államisághoz fűződő jogának megkérdőjelezésére". Aki pedig mégis erre vetemedik, "nemcsak Izraellel helyezkedik szembe, hanem országunk alaptörvényével is" - mondta Sigmar Gabriel.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bild összeállításában hozzátette: Németországnak különlegesen fontos Izrael állam és "minden zsidó vallású ember", a kormány ezért is a lehető leghatározottabban elítéli a tüntetéseken megmutatkozott erőszakot és az izraeli zászlók elégetését.

Heiko Maas igazságügyi miniszter kijelentette, hogy "az antiszemitizmus minden formája támadás valamennyiünk ellen", és a zsidók elleni gyűlöletnek soha többé nem lehet helye Németországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását