2024. március 29. - Auguszta

Délkelet-Európa rossz úton

A növekvő feszültségek és a nacionalista párbeszéd miatt Délkelet-Európa visszatérhet a "sötét múltba" - jelentette ki Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke csütörtökön Zágrábban, az Egyházakkal és vallási intézményekkel folytatott párbeszéd című, sorrendben 20. konferencia megnyitóján.
2017. december 10. vasárnap 12:16 - HírExtra
 
Kiemelte, hogy a vallások közötti párbeszéd kulcsfontosságú szerepet tölt be a mai Európában, főleg egy olyan többvallású és soknemzetiségű régióban, mint a Balkán.

Sajnos még mindig a nacionalista retorika érvényesül a párbeszéddel szemben, ami újabb feszültségekhez vezet, és ezért a régió könnyen visszatérhet a "sötét múltba" - hangsúlyozta.

Daul emlékeztetett a második világháború utáni francia-német megbékélésre. Szerinte egy hasonló kezdeményezés segítene a Balkánon is a béke megteremetésében. Lehet, hogy eltart egy-két emberöltőig a múlttal való megbirkózás - mondta, de úgy vélte: meg kell állítani a nacionalizmus és a gyűlölet terjedését, hogy ne következhessen be egy újabb háború.

Az EPP elnöke figyelmeztette Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy felelőséggel tartozik a régióért, és segítenie kell a szomszédos balkáni országoknak abban, hogy "teljesüljön európai álmuk".
Plenkovic jelezte: fel fogja hívni a horvát közvélemény figyelmét a toleranciára, a befogadásra és a megértésre. Szavai szerint a EPP-ben és a Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ) - amely párt tagja az Európai Néppártnak - is arra fektetik a hangsúlyt, ami összeköt, nem pedig arra, ami szétválaszt.

A két napig tartó konferencián a vallás szerepéről az integrációban, a migrációról és a menekültválságról, valamint annak következményeiről a társadalomra és a kultúrára, továbbá a kölcsönös megértésről folytatott együttműködésről tárgyalnak.

A megbeszélésen horvát miniszterek, európai parlamenti képviselők, a EPP tagjai, valamint egyházi közösségek vezetői vesznek részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását