2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kevesebb halál még kevesebb születés - fogyunk

Kevesebben haltak meg és születtek 2017 szeptemberében, mint az elmúlt év azonos hónapjában - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-t.
2017. november 23. csütörtök 13:02 - HírExtra
 
A jelentés szerint idén szeptemberben 8131 gyermek született, ami 467-tel, vagyis 5,4 százalékkal elmaradt a 2016. szeptemberitől. Az elhunytak száma 9530 volt, ez 408-cal, 4,1 százalékkal kevesebb az előző év szeptemberéhez képest.

A halálozások és a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. szeptemberi 1340-nel szemben 1399 volt idén szeptemberben, ez 4,4 százalékos növekedés.

A házasságkötések száma emelkedett, a 6732 anyakönyvezett frigy 2,8 százalékkal, 185-tel meghaladta a tavaly szeptemberit.

2017 első kilenc hónapjában 68 339 gyermek jött világra, ami 799-cel, 1,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A KSH megjegyezte: az adat értékelésénél figyelembe kell venni, hogy 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a szökőnaphatástól megtisztított születésszám az előző év azonos időszakához hasonlítva valamivel kisebb mértékben - 0,8 százalékkal - csökkent. Januárban 0,4, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, a többi hónapban kevesebb gyermek jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban.

A legnagyobb, 5,4 százalékos csökkenés szeptemberben következett be. A születések száma régiónként különböző mértékben változott, négy régióban emelkedett, háromban pedig mérséklődött, a legjelentősebb emelkedést Dél-Alföldön (2,9 százalék), a legnagyobb csökkenést pedig Közép-Magyarországon (3,3 százalék) regisztrálták.

Idén az év első kilenc hónapjában 98 833-an haltak meg, ami 5,9 százalékos emelkedést, számszerűen 5504-gyel több elhunytat jelent 2016 azonos időszakához viszonyítva. Az év hat hónapjában többen, három hónapjában kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban. A legnagyobb növekedés január-februárban történt, amikor a halálesetek szökőnaphatástól megtisztított száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett, a legnagyobb csökkenés pedig szeptemberben következett be, amikor 4,1 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. A halálozások száma mindegyik régióban növekedett, legjelentősebb mértékben Dél-Dunántúlon (7,4 százalék), legkevésbé pedig Észak-Alföldön (3,5 százalék).

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-szeptemberi 24 191-gyel szemben idén 30 494 fő volt, ami 26 százalékos növekedés. A természetes fogyás az összes régióban emelkedett, a születések országos átlagot meghaladó mérséklődése miatt a legnagyobb, 41 százalékos növekedést Közép-Magyarországon és Észak-Alföldön regisztrálták.

A KSH adatai szerint a házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első kilenc hónapjában megkötött 42 808 házasság 831-gyel (1,9 százalékkal) volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése valamivel kisebb mértékű, 1,7 százalékos volt. Az év négy hónapjában emelkedett, öt hónapjában pedig csökkent az új frigyek száma: a legnagyobb növekedés júniusban történt, amikor 7,2 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos hónapjában, a legnagyobb csökkenés pedig februárt jellemezte, amikor a szökőnaphatással kiigazított házasságkötések száma 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A házasságkötések száma a Dél-Alföld kivételével mindegyik régióban csökkent, számottevően a Dél-Dunántúlon (4,5 százalékkal).

Az év első kilenc hónapjában ezer lakosra 9,3 élveszületés és 13,5 halálozás jutott, az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,8 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,2 ezrelékre emelkedett. Az év első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 3,4 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,7 ezrelékpontos csökkenés az előző év január-szeptemberhez képest. A házasságkötési arányszám 5,9 ezrelékes értéke megegyezett az egy évvel korábbival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását