2024. április 23. - Béla

A Jobbik így oldaná meg

A Jobbik a szakképzés problémáira is megoldásnak tartja az európai béruniót.
2017. november 23. csütörtök 17:08 - HírExtra
  
Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az elmúlt hét évben iszonyatos zűrzavar lett úrrá a területen.

Nincs elegendő gyakorlati képzőhely, a meglévők felszereltsége elavult, évente változik a választható szakmai képzések köre, a kerettantervek és tankönyvek követhetetlenek - sorolta a politikus, aki szerint a szaktanárok, gyakorlatvezetők és vezető pedagógusok összehangolt munkája nélkül nem lehet ezeket a kérdéseket megoldani. Szóvá tette azt is, hogy a szakképzés elzárja a továbbtanulás lehetőségét.

A Jobbik megoldási javaslatai közé sorolta egy önálló oktatási minisztérium felállítását, ahol a gazdasági tárca együttműködésével külön munkacsoport foglalkozna a problémákkal.

Gyakori panasznak nevezte, hogy a vállalatok nem találnak képzett szakembereket, ezért azt vetette fel: nemcsak a multikkal, hanem minden vállalattal szakképzési megállapodást kell kötni a gyakorlatszervezés, ösztöndíjrendszer és elhelyezkedés érdekében.

Varga-Damm Andrea szerint a tanulók nem motiváltak, ezért kifejezetten a szakiskolákra alkalmazható pedagógiai módszertanra van szükség. Jelezte azt is, hogy a garantált bérminimum nem ad perspektívát, a szakképzésben részt vevők nem tudják, tudnak-e olyan jövedelmet realizálni, ami tisztes megélhetést biztosít számukra. Emellett pár száz kilométerre az összeg sokszorosát tudják megkeresni külföldi vállalatoknál - jegyezte meg.

A politikus a bérunió céljaként hivatkozott arra, hogy az EU olyan rendszert alakítson ki, ami bizonyos szakterületeken megköveteli az egyenlő béreket.
 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását